Heroji države: Od turnira u Travniku do finala Evropskog prvenstva

BH Telecom

Kratak je put od gnijezda do zvijezda. Tako je najlakše opisati put kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Momci koji su svoje prve zajedničke korake napravili na međunarodnom turniru u Travniku prije tri mjeseca, večeras imaju priliku biti na krovu Evrope. U našoj zemlji teško je postati miljenik raje. Teško, jer Bosanci i Hercegovci imaju komplikovan mentalitet. Čekat ćemo najmanju grešku kako bi sve ono prethodno urađeno bacili u vodu. Ipak, pojavilo se iznenađenje. Dječaci sa srcima ljudina. Kadeti sa vještinama seniora. Bosanci i Hercegovci sa inatom većim od bilo koje planine u našoj državi. Oni nisu dopustili svojim zemljacima da misle negativno o njima, oni jednostavno nisu pravili greške.

Kada su osvojili već spomenuti turnir u Travniku, niko ih pretjerano nije ni komentarisao. Očekivano je bilo strepiti pred susrete A nogometne reprezentacije u Belgiji, seniorske košarkaške reprezentacije na Eurobasketu, i Amela Tuke na SP u Kini. Međutim, kao grom iz vedra neba pojavili su se izabranici Josipa Pandže i stavili cijelu naciju ‘na igle’.

Pozornost su privukli u drugoj fazi Olimpijskih igara za mlade u Gruziji. Padale su redom svjetske košarkaške sile, kao šlag na kraju i sinoćnji protivnik Španija. Već tada se moglo čuti dosta mišljenja o potencijalnim dometima na EP-u, ali i dalje uz određenu dozu sumnje.

Ko će ozbiljno shvatiti reprezentaciju koja nema za mnoge malih 10.000 eura da plati svoje učešće? Ko će ozbiljno shvatiti reprezentaciju koja posuđuje opremu od drugih? Nakon ovih rezultata – cijela Evropa.

Večeras ćemo svi disati kao jedan. Litvancima će biti teško, ne suprostavljaju se samo petorici na terenu. Suprostavljaju se milionima Bosanaca i Hercegovaca koji će srcima i grlima biti uz onu petoricu na terenu. Svi smo uz vas, i svi smo ponosni na vas. Josip, Džanan i Njegoš mogu skupa, možemo i svi mi zajedno. Idemo po zlato!

 

DAN.ba/Adin Seferović

 

{itpsharepoint}

Share this post on social media