Sjeverna Koreja ispalila dva projektila kratkog dometa

Sjeverna Koreja ispalila dva projektila kratkog dometa
Sjeverna Koreja ispalila dva projektila kratkog dometa

Sjeverna Koreja  u petak je s istočne obale ispalila dva neidentificirana projektila kratkog dometa, saopćio je južnokorejski združeni vojni stožer (JCS).

Projektili su  lansirani u 8.01 i 8.16 sati ujutro po lokalnom vremenu, sa istočne obale Sjeverne Koreje iz Tongchona u Istočno more, prenosi Xinhua.

Južnokorejski vojni stožer  je u izjavi naveo da su projektili praćeni i analizirani od strane  obavještajnih struktura Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Južnokorejska vojska prati situaciju i u stanju je pripravnosti. Jučerašnje lansiranje projektila bio je prvo u proteklih šest dana,  i šesto po redu tokom tri sedmice. Sjeverna Koreja  je ove godine ispalio ukupno osam projektila, prenosi Xinhua.

Posljednje lansiranje raketa dolazi u vrijeme  zajedničke vojne vježbe  Južne Koreje i Sjedinjenih Država, a koja je počela 5. augusta.

Odmah nakon ispaljivanja projektila , Chung Eui-yong, vrhovni savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, održao je hitni sastanak Ureda za nacionalnu sigurnost (NSO), navodi predsjednička Plava kuća.

Seoul apelira na Pyongyang da zaustavi ispaljivanje projektila kratkog dometa kako vojne tenzije na Korejskom poluotoku ne bi eskalirale.

FENA