Snijeg uništio plastenike Nihada Gurbete u Bugojnu

Snijeg uništio plastenike Nihada Gurbete u Bugojnu
Snijeg uništio plastenike Nihada Gurbete u Bugojnu - photo: FENA
BH Telecom

Obilne snježne padavine, koje su zabilježene u prethodna dva dana u Bugojnu, nanijele su ogromne štete vlasnicima plastenika u toj općini.

Teret snijega nisu izdržali ni plastenici Nihada Gurbete, koji se nalaze u naselju Vrbanja, u neposrednoj blizini magistralnog puta.

Uništeno je sve što je bilo pokriveno. Ovo nismo očekivali, jer smo plastenike zaštitili i osigurali stupovima. Nažalost, većina ih je nestala pod snijegom. Neki su ostali na mjestu, ali su bokovi popustili, i onda se desila havarija – kazao je Feni taj Bugojanac.

Dodaje da je u izgradnju nekoliko plastenika na ukupnoj površini od 700 kvadratnih metara uložio, uglavnom, vlastita sredstva, te da je trenutno nemoguće procijeniti štetu, koja je pričinjena.

Ponovna izgradnja plastenika mogla bi koštati 10-15 hiljada KM, a otprilike identična sredstva planirali smo od prodaje špinata i mladog luka u sadašnjoj, i sjetvama koje bi realizirali u narednih pet mjeseci, sve do sadnje paprika i paradajza – naglasio je.

Prvi put se, ističe, našao u situaciji da, unatoč naporima koje je činio, nije uspio sačuvati plastenike u kojima je, s ostalim članovima porodice, posljednjih godina uzgajao kvalitetno povrće.

Jednostavno, nije bilo moguće ništa učiniti. Snijeg je stalno padao, prostor koji se trebao čistiti veliki, a visina snijega od jednog do drugog plastenika do pojasa – zaključio je.

Vjeruje kako će, uz podršku onih koji bi trebali u ovom slučaju pomoći, sanirati sadašnje stanje, i da će na proljeće ponovno startati s plasteničkom proizvodnjom, u punom zamahu.

Uvijek sam bio borac, tako da se nadam da ću, i iz novonastale situacije, izaći kao pobjednik – poručuje Nihad Gurbeta.

FENA

Share this post on social media