Kopač u Neumu RS nazvao državom, Šemsudin Mehmedović reagovao

Kopač u Neumu RS nazvao državom, Šemsudin Mehmedović reagovao!
Kopač u Neumu RS nazvao državom, Šemsudin Mehmedović reagovao - photo: Agencija DAN

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač na Energetskom samitu koji se održava u Neumu jučer je entitet Republika Srpska nazvao državom u regionu, na šta su reagirali neki od posjetilaca i vrlo je vjerovatno da će biti zatraženo i javno izvinjenje Kopača.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je za Patriju da izražava negodovanje u pogledu jučerašnje izjave Janeza Kopača koji je izjavio da je jedina država u regionu Republika Srpka koja je uspjela određene stvar u ovoj oblasti uraditi.

Upozoravam ga da se na ovaj način svrstava u lobiste otcjepljenja, odnosno pokušaja stvaranja nezavisne RS od BiH što je svakako jedan težak politički gaf i izražavam negodovanje“, kazao je Mehmedović.

Zastupnik Mehmedović je pojasnio da je Kopač RS nazvao državom dok je „govorio o analizi i učešću obnovljivih izvora energije u tom energetskom bilansu Elektroprivreda BiH“.

On kao da provodi Dodikove (Milorad Dodik op.a.) političke ideje koje su neprihvatljive za nas koji živimo u BiH. Neprihvatljivo je da on nama drži predavanja i vodi našu energetsku zajednicu u jednom pogrešnom pravcu. Država koja je energetski neovisna može biti i politički neovisna. Ukoliko nas vodi u smjeru energetske ovisnosti od naših susjeda i drugih zemalja, onda BiH uprkos ovakvim potencijalima koje ima vrlo brzo može doći u nezavidnu situaciju. Mislim da se naše Vijeće ministara i entitetske vlade moraju pozabaviti Kopačevom ulogom u čitavoj ovoj priči“, kazao je Mehmedović.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je na panelu u Neumu kazao da ukoliko bi sada BiH ušla u EU, sve elektroprivrede u zemlji koje ovise o uglju bi bankrotirale preko noći, osim HZHB, koja ovisi o vodi!

Najefikasnija termoelektrana Stanari imala bi 20 miliona eura gubitka godišnje. Zatvorila bi vrata odmah. To je jaz koji se produbljuje i sve će biti teže uskočiti u voz EU ako BiH neće sada razmišljati o tome“, kazao je Kopač.

Novinska agencija Patria

Share this post on social media