Mike Pence: Turska i SAD dogovorili obustavu operacije ‘Izvor mira’ na 120 sati

Mike Pence: Turska i SAD dogovorili obustavu operacije 'Izvor mira' na 120 sati
Mike Pence: Turska i SAD dogovorili obustavu operacije 'Izvor mira' na 120 sati

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je danas da su se Sjedinjene Američke Države i Turska dogovorili o prekidu vatre u Siriji. 

Nakon sastanka delegacija dviju zemalja u Ankari, Pence je novinarima kazao da je dogovoreno da će turska operacija “Izvor mira” biti obustavljena na 120 sati, javlja agencija Anadolija.

Također, Turska i SAD su postigli dogovor o potpunom uništenju ISIS-a na sjeveroistoku Sirije – rekao je Pence, te dodao da će njegova zemlja pomoći i u povlačenju YPG/PKK-a.

SAD će olakšati povlačenje terorista YPG/PKK-a iz sigurne zone u Siriji. Naš cilj je osigurati povlačenje YPG-a u narednih 120 sati. To je već započelo – kazao je Pence.

Istakao je i da će biti ukinute ekonomske sankcije Turskoj kada bude uspostavljen trajni prekid vatre na sjeveroistoku Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je danas primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta. Prijemu je prisustvao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

FENA