Trump: PKK možda i veća teroristička prijetnja od džihadista IS

Trump: PKK možda i veća teroristička prijetnja od džihadista IS
Trump: PKK možda i veća teroristička prijetnja od džihadista IS - photo: FENA (arhiv)

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u srijedu da je Kurdistanska radnička stranka (PKK) koja desetljećima gerilski ratuje protiv Turske “možda” i veća “teroristička prijetnja” od džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS). 

PKK, koji pripada Kurdima, kao što znate, možda je i gora u smislu terorizma i u mnogo aspekata i veća teroristička prijetnja nego IS“, izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, prenosi Daily Mail.

Turska je prošle sedmice počela ofanzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije koju smatra sirijskim ogrankom PKK-a pošto su se iz te zone povukle američke snage.

Braneći snažno svoju odluku o povlačenju sa sjevera Sirije, Trump je kazao da ni u kojem slučaju nije svome turskome kolegi dao zeleno svjetlo za vojnu ofanzivu, a što mu pripisuju brojni kritičari.

Neću se upletati u rati između Turske i Sirije“, rekao je nekoliko sati prije odlaska svog potpredsjednika Mikea Penca i  državnog tajnika Mikea Pompea u Ankaru gdje će razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Pence je rekao da putuje u Ankaru da zatraži “prekide invazije” na Siriju.

FENA