Dragan Mektić: Policijskog komesara HNK treba privesti, mora se poštovati Ustav i zakon!

Dragan Mektić: Policijskog komesara HNK treba privesti, mora se poštovati Ustav i zakon!
photo: FENA
BH Telecom

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Iliju Lasića “treba privesti i odrediti mu pritvor, jer je samovoljno zaustavio konvoj s migrantima, čime je počinio teško krivično djelo”.

Tvrdi da se tužilac izjasnio da u ovom slučaju postoje elementi teškog krivičnog djela.

Policijski komesar će morati biti priveden kako bi se izjasnio na okolnosti spriječavanja ovlaštenih službenih osoba u provođenju odluke Vijeća ministara BiH o transporu migranata u Selakovac, između Jablanice i Mostara, i za to će morati da snosi odgovornost – naveo je ministar sigurnosti.

Nema pregovora ili pogađanja, kaže, s ljudima koji ne poštuju Ustav i zakon i stoga nije ni pokušao da priča s policijskim komesarom MUP-a HNK.

Oko poštivanja Ustava u ovoj zemlji nema pregovora, jer bi to išlo ka anarhiji i bezakonju i raspadu zajednice u BiH – dodao je.

Potvrdio je da nema dokaze da iza Lasića stoje određene politike, već ga samo interesuje da se ispoštuje ustavna nadležnost.

I od toga nema odstupanja – ustvrdio je Mektić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Oko 250 migranata, među kojima ima i djece, krenulo je jutros za Salakovac, a Mektić kaže da je tu kolonu jutros nenajavljeno zaustavio veći broj policajaca MUP-a HNK, s dugim oružjem i nekoliko službenih automobila, te uz prijetnju upotrebe sile “na brutalan način” zaustavili i zaprijetili da se mora vratiti nazad.

Migranti se ne mogu vratiti nazad i mora se izvršti zakonska obaveza Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija – dodao je Mektić ističući da je pitanje hoće li se poštovati Ustav i zakon ili ne.

Ako neće, onda je to raspad sistema – rekao je on

Naveo je i da pojedini političari ovu migrantsku krizu žele da stave u kontekst političke kampanje.

Tvrdi da se pojedinci na jedan način iživljavaju nad ovim ljudima, među kojima ima i ranjivih kategorija, koji, iako su ilegalni migranti, zaslužuju korektan način postupanja, u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

Držimo pod kontrolom i poduzeli smo niz konkretnih poteza da se zaustave nezakonite migracije preko BiH, iako to neki ne žele. Povučen je niz poteza, među ostalog i zaštite graniuce, na kojoj su jutros samo pet migranata pojavilo, dan ranije 20. Prema onima koji su već ušli u BiH imamo obavezu da se ponašamo humano, u smislu smještaja, istrane, higijene, zdravstvene zaštite – rekao je ministar sigurnosti BiH.

U ovoj godini u BiH je ušlo, kaže, oko 4.000 migranata, od kojih većina nema adekvatne lične dokumente.

FENA

Share this post on social media