Na sjednici Predsjedništva SDA o Konvenciji stranke najavljene za 26. maj

Na sjednici Predsjedništva SDA o Konvenciji stranke najavljene za 26. maj
photo: FENA/Almir Razić

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) razgovarat će danas na sjednici u Sarajevu o pripremama za Konvenciju stranke koja je planirana za subotu, 26. maja.

Potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović, dodajući da će biti razgovora i o Platformi SDA za predstojeće oktobarske opće izbore te o izboru kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda SDA i vjerovatno za potpredsjednika Republike Srpske.

Kazao je da ne očekuje povlačenje trenutnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića iz utrke za kandidata za člana Predsjedništva BiH jer smatra da nijedan političar takvog formata kakav je Zvizdić ne bi trebao da se povlači iz kandidature.

To bi bila loša poruka za birače i općenito građane. Valja u svakoj utrci ostati do kraja, ispoštovati procedure te se staviti na dispoziciju svojoj stranci kako smo svi i do sada radili, ali i time pokazati da smo spremni snositi sve rizike – dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na dolazak predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana u Sarajevo planiran za nedjelju, 20. maja, kazavši da će taj dan biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

Naravno da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke. Isto smo to i mi radili. Išli smo u druge zemlje diljem Evrope tako da u tome ne vidim poseban problem. S Turskom nismo nikada imali nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regionu – podvukao je.

Napomenuo je da se Turska trudi biti prijatelj što i dokazuje zbog čega ne vidi razlog ovakvoj, kako je kazao, “negativnoj euforiji” u odnosu na dolazak predsjednika Erdoğan te je ocijenio da se radi o pretjerivanju, smatrajući da će se sve smiriti nakon nedjelje.

Potvrdio je još novinarima i to da nije još tražio tačne informacije o tome da li je ambasadorica BiH u Izraelu Jelena Rajaković prisustvovala prijemu izraelskog Ministarstva vanjskih poslova u čast otvorenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Jerusalemu.

FENA

Share this post on social media