Ministrica Gudeljević potpisala Ugovor o nabavci vakcina protiv koronavirusa

Ministrica Gudeljević potpisala Ugovor o nabavci vakcina protiv koronavirusa
Ministrica Gudeljević potpisala Ugovor o nabavci vakcina protiv koronavirusa - photo: FENA

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je uime BiH potpisala Ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za žitelje BiH.

Riječ je o do sada najvećem pothvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela, saopćeno je iz tog ministarstva.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova BiH zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid -19 (Covax), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je SZO prethodno upoznala članice sa Instrumentom Covax i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i finansijskim obvezama – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Ugovor o nabavci vakcina sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, potpisan je 18. septembra 2020. godine.

Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za žitelje BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. BiH se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv Covid–19 – navodi se u saopćenju.

FENA

Share this post on social media