VIDEO: Kardinal Puljić: Svima koje je zaslijepilo ozračje sebičnosti želim uskrsno svjetlo

BH Telecom

Svima koje je zaslijepilo ozračje sebičnosti, oholosti ili koje drugo izvorište mraka, želim da ih obasja uskrsno svjetlo te da otkriju pravi smisao života i radosno surađuju na izgradnji boljeg svijeta – istaknuo je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u tradicionalnoj uskršnjoj čestitki.

U poruci nazvanoj “Neka Uskrsli unese svjetla u sumornu stvarnost” povodom jednog od najznačajnijih katoličkih praznika Uskrsa kojim se slavi Kristovo uskrsnuće, kardinal Puljić je danas u Sarajevu govorio o školi Križa gdje je razmatran Križni put, liječenju vlastitih grijeha, obnovi pozicije obitelji kao temelja društva i Crkve te ozdravljenju javnog mnijenja.

Podvukao je da se uime slobode stvara bolesno ozračje jer nedostaje odgovornosti za čovjeka i istinu. Kada god zakažu odgovornost i ljubav za istinu, čovjek je ugrožen, smatra nadbiskup vrhbosanski.

Na tom području molimo Uskrsloga da unese svjetla u javnost da tama zla ne zaslijepi ovu javnost i ne izvrće vrednote, po čemu se unose strah i nesigurnost u društvo, uništavaju se dobra ovog svijeta radi osobnih interesa – ustvrdio je.

Kardinal navodi da “u ovoj agresivnoj klimi sebičnosti i oholosti”, hodeći za Kristom na Križnom putu, učimo se poniznosti i velikodušnosti koje su tako potrebne za međusobnu saradnju i suživot. U ovom sumornom ozračju mržnje i isključivosti, podvukao je on, na Križnom putu učimo praštanju.

Upozorio je također da, iako je toliko vremena prošlo od ratnih zbivanja, još su mnoge rane “vruće” i nisu zarasle. Smatra da ovo nezdravo javno mnijenje koje uporno raspiruje mržnju i nejednakost, dodaje sol na te rane.

Mišljenja je da na poseban način moramo složno i odlučno braniti dostojanstvo obitelji, ocjenjujući da “ovaj agresivni sekularizam, donoseći čudne zakone, ruši naravni i Božiji zakon”. Naglašava da na tom “gnijezdu ljubavi” – obitelji, koja se zove “Crkva u malom”, počivaju i društvo i cijela Crkva.

Govoreći da smo svi izranjeni našim grijesima, iako ih okajemo i dobijemo oproštenje, ipak ostaju ožiljci i sklonost na grijeh. Stoga su nam, smatra kardinal Puljić, potrebni lijek i snaga kako bismo se mogli oduprijeti zlu koje zna otrovati srce i međuljudske odnose.

Zaželio je uskrsnog svjetla i Kristova mira osobito onima koji su klonuli duhom, izgubili nadu, koji su obespravljeni u ovom svijetu.

Svim obiteljima koje se bore očuvati zajedništvo u ljubavi i koje su otvorene životu, zaželio je da ih Uskrsli ojača i učini sretnima i blagoslovljenima.

Svima koji su u duši i na tijelu ranjeni želim da svoje rane liječe u ranama Uskrslog Krista i u njemu otkriju izvor utjehe i nade. Svakom osobno i svima zajedno želim sretan i blagoslovljen Uskrs, pun radosti, utjehe i nade – poručio je kardinal Puljić u uskrsnoj čestitki.

FENA

Share this post on social media