Više od 200 učesnika na Međunarodnoj konferenciji o turizmu

Više od 200 učesnika na Međunarodnoj konferenciji o turizmu
Više od 200 učesnika na Međunarodnoj konferenciji o turizmu - photo: FENA

Međunarodna konferenciju turizma, koja je okupila oko 200 učesnika iz raznih zemalja, počela je danas u Banjoj Luci.

Turizam predstavlja veliku razvojnu šansu za Banja Luku, s naglaskom na konferencijski, adrenalinski i festivalski turizam, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Naglašava da turizam, generalno, predstavlja veliku perspektivu za Banju Luku i da se u ovom sektoru nalazi velika rezerva za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje prihoda u raznim oblastima.

-Upravo ovog vikenda koji je pred nama, tokom kojeg imamo niz različitih događaja, možda na najbolji način pokazujemo šta bi sve trebalo da se sklopi kako bismo u Banjoj Luci imali dobru turističku ponudu. Festivali, međunarodni sportski događaji, konferencije, sajmovi, to je sve ono što povećava vidljivost Banje Luke, a samim tim i dolaske u naš grad. Ako povećamo broj dolazaka i broj noćenja, svakako ćemo otvoriti i nova radna mjesta te povećati prihode. Veliki značaj ima i saobraćajna infrastruktura i povezanost, te povećanje hotelskih kapaciteta – rekao je Radojičić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je da je akcenat konferencije stavljen na receptivni turizam, destinacijski menadžment i turističku povezanost i saobraćajnu infrastrukturu.

Od konferencije možemo da izvučemo dosta pozitivnih stvari, jer ćemo razmijeniti iskustva s 200 učesnika iz različitih zemalja. Drugog dana, u subotu, gostima ćemo pokazati našu turističku ponudu, a naš cilj je da u svoje matične zemlje odu s tom ponudom i da je uvrste u turističke aranžmane. Predviđene su vožnje raftingom, dajak čamcem, turistički izleti i brdski biciklizam – rekao je Stanić.

Direktorica Turističke organizacije Banja Luka Irena Radojević naglasila je da je receptivni turizam nešto što bi moglo da pomogne Banjoj Luci da bude na evropskoj i svjetskoj turističkoj mapi, ali ne samo to već i turistička infrastruktura, pri čemu treba istaći avio povezivanje tog grada s evropskim odredištima.

FENA