FOTOGALERIJA: U Vitezu danas održan Sajam zapošljavanja, predstavilo se više od 60 poslodavaca

U Vitezu danas održan Sajam zapošljavanja, predstavilo se više od 60 poslodavaca
U Vitezu danas održan Sajam zapošljavanja, predstavilo se više od 60 poslodavaca - photo: Agencija DAN

Više od 60 poslodavaca predstavilo je u srijedu ponudu radnih mjesta na 9. izdanju Sajma zapošljavanja u Vitezu koji bi, prema očekivanjima organizatora, tokom dana trebalo posjetiti gotovo 1.000 nezaposlenih.

Prema podacima Službe za zapošljavanje, u SBK/KSB je krajem maja bilo 32.597 nezaposlenih, dok se, istovremeno, poslodavci, zbog iseljavanja ljudi, suočavaju s nedostatkom kvalifikovanih radnika.

U evidenciji imamo oko 11.000 nekvalifikovanih radnika. U okviru suficitarnih zanimanja su diplomirani pravnici i ekonomisti, a deficitarni, sa visokom stručnom spremom, su inženjeri geodezije i ljekari – rekao je direktor ove Službe, Željko Lončar.

Ocijenio je kako sajam zapošljavanja predstavlja dobru priliku za susret poslodavaca i nezaposlenih te da su protekle godine postignuti i značajni rezultati.

Od oko 750 nezaposlenih s prošlog sajma, 300 je, već proteklih godinu, u radnom odnosu. Ako i ovaj sajam bude imao sličan uspjeh, bit ćemo zadovoljni – naglasio je Lončar.

Sajam zapošljavanja u Vitezu organizovala je Služba za zapošljavanje SBK/KSB, uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade SBK/KSB.

FENA/Agencija DAN