Carola Rackete, kapetanica njemačkog spasilačkog broda napustila Italiju

Carola Rackete, kapetanica njemačkog spasilačkog broda napustila Italiju
Carola Rackete, kapetanica njemačkog spasilačkog broda napustila Italiju - photo: Independent.ie

Carola Rackete, kapetanica njemačkog spasilačkog broda s migrantima, Sea-Watch 3, napustila je Italiju, saopćila je u petak glasnogovornica njene organizacije.

Ona je kazala kako vjeruje da se Rockete vratila u Njemačku i da će kasnije otputovati u drugu zemlju, ali je, pozivajući se na zaštitu privatnosti, kazala da ne može biti sigurna gdje se kapetanica trenutno nalazi.

Jedino što je izvjesno je to da je napustila Italiju – kazala je glasnogovornica.

Rackete (31) u četvrtak je bila u Agrigentu na Siciliji kako bi je ispitivali tužioci koji je optužuju za pomaganje ilegalne imigracije i opiranje naređenjima s vojnog broda.

Rackete je u Italiji osumnjičena za krivično djelo nakon što je preuzela 40 migranata s otoka Lampedusa 29. juna, ignorišući naređenje da ne ulazi u italijanske teritorijalne vode.

Taj spor učinio ju je javnom – i polarizirajućom – ličnošću, u jeku dugotrajnih kontroverzi oko odgovora EU na priliv migranata iz Sjeverne  Afrike.

Italijanski ekstremno desničarski zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, koji širi tvrdokornu politiku prema migrantima, jedan je od najglasnijih kritičara Rackete.

Prije objave vijesti da je Rackete napustila Italiju, Salvini je objavio u tweetu: “Ne mogu dočekati da protjeram tu njemačku komunisticu i vratim je kući“, prenosi dpa.

FENA