Teheran negira američke navode da je uništen iranski dron

Teheran negira američke navode da je uništen iranski dron
Teheran negira američke navode da je uništen iranski dron

Iran  je u petak negirao izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je američki ratni brod uništio iranski dron u blizini Perzijskog zaliva nakon što je zaprijetio američkom brodu – u incidentu koji označva novu eskalaciju napetosti između dviju zemalja manje od mjesec dana nakon što je Iran oborio američki dron iznad istog vodotoka i Trump bio blizu odluke da naredi osvetničke zračne udare.

Nismo izgubili nijedan dron u Hormuškom moreuzu niti bilo gdje drugo – objavio je u tweetu zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi.

Moreuz predstavlja ulaz u Perzijski zaliv kojim se prevozi petina ukupne trgovine sirovom naftom u svijetu, a sukob u njemu naglašava rizik rata između Irana i SAD-a.

Trump je izjavio u četvrtak da je ratni brod  USS Boxer poduzeo odbrambenu akciju i dodao je da su SAD djelovale u samoodbrani nakon što se dron našao na distanci od oko 1.000 metara od broda i ignorisao je ponovljene pozive da se spusti.

Trump je optužio Iran za “provokativnu i neprijateljsku” akciju i kazao je da je amerilčki odgovor bio čin samoodbrane. Iranski ministar vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif izjavio je novinarima dok je pristizao u sjedište UN-a u New Yorku da “mi nemamo nikakvu informaciju da smo danas izgubili dron”.

Nakon što je Trump povukao SAD iz iranskog nuklernog sporazuma u prošloj godini i ponovo je uveo ekonomske sankcije Teheranu, Iranci su uzvratili na vojnom frontu, obarajući američki dron 20. juna, prenosi Associated Press.

FENA