Ursula von der Leyen upozorila na nepošteni tretman istočnih država članica EU

Ursula von der Leyen upozorila na nepošteni tretman istočnih država članica EU
Ursula von der Leyen upozorila na nepošteni tretman istočnih država članica EU - photo: FENA/Xinhua (arhiv)
BH Telecom

Ursula von der Leyen, novoimenovana predsjednica Evropske komisije, upozorila je na izdvajanje istočnih država članica Evropske unije, rekavši da je izvršni organ bloka obećao da će instirati od svojih članica da poštuju vladavinu zakona.

U centralnim i istočnim evropskim državama, mnogi imaju osjećaj da nisu u potpunosti prihvaćeni – izjavila je ona u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung, jednom od niza intervjua za evropske novine u petak.

Von der Leyen je kazala da će finansijske sankcije biti korištene “samo kao posljednja opcija” prema članicama EU.

Svi moramo znati da će vladavina zakon uvijek biti naš cilj, ali niko nije savršen – dodala je.

Von der Leyen je također sugerirala da će ponuditi Italiji ustupke kada je riječ o njenom teško opterećenom budžetu. Budžetska pravila EU postoje iz dobrih razloga, “ali također mora postojati mnogo fleksibilnosti” koja se mora koristiti bolje kako bi se omogućilo zemljama da ulažu u privredni rast, kazala je.

U drugom intervjuu, ona je obećala zadržati oštar stav prema Rusiji, rekavši njemačkim novinama Die Welt da Kremlj “ne oprašta slabost” i da se sankcije trebaju zadržati. Također je, međutim, obećala ponuditi novi krug dijaloga s Rusijom, prenosi dpa.

FENA

Share this post on social media