Širom Hrvatske protesti ‘Pravda za djevojčice’

Širom Hrvatske protesti 'Pravda za djevojčice'
Širom Hrvatske protesti 'Pravda za djevojčice' - photo: N1 Televizija

Širom Hrvatske u subotu su upriličeni protesti pod nazivom ”Pravda za djevojčice” koji se održavaju nakon što je javnost zgrozio slučaj silovanja djevojčice u okolici Zadra.

Osim u Zagrebu, građani RH su prosvjedovali u Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu i Rijeci.

Organizatori protesta iznijeli su svoje zahtjeve. Od ministra pravosuđa traže pokretanje stegovnog postupka protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve, javljaju hrvatski mediji.

Od DORH-a organizatori traže da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječio mogući utjecaj interesnih skupina na sudski postupak.

Od nadležnih službi (policije, centra za socijalnu skrb i suda) organizatori zahtijevaju da zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu privatnosti u lokalnoj okolini i medijima te pružanje psihosocijalne podrške. Traže i hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje.

Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtijevamo sustav koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike”, poručili su organizatori protesta u Zagrebu.

Puštanjem osumnjičenika za te teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin“, naveli su organizatori protesta putem društvenih mreža.

FENA/Agencija DAN