Cijena barela sirove WTI nafte najniža u povijesti

Cijena barela sirove WTI nafte najniža u povijesti
Cijena barela sirove WTI nafte najniža u povijesti
BH Telecom

Barel sirove WTI nafte prodavao se danas po najnižoj cijeni u povijesti i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije koronavirusa, prenosi HRT.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za majske isporuke, budući da terminski ugovori ističu sutra, javlja Hina.

Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule.

Problem fizičke isporuke uvelike utječe na pad cijene, te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto.

Cijena WTI nafte po barelu za junske ugovore je preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto te se prodaje za oko 25 dolara po barelu.

Padu cijena nafte pridonijela je pandemija koronavirusa zbog koje su blokirani određeni sektori gospodarstva, te cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

Članice skupine OPEC+, što je OPEC proširen sa još 10 članica među kojima je i Rusija, dogovorili su se da će smanjiti proizvodnju za 9,7 milijuna barela po danu za maj i juni, čime je zaustavljena nekontrolirana saudijska i ruska proizvodnja, u sklopu cjenovnog rata.

Dionice najvećih naftnih kompanija padaju, primjerice ExxonMobila danas su pale za oko četiri posto.

FENA

Share this post on social media