Zagreb: Obilježena 100. godišnjica humanitarnog djelovanja fra Didaka Buntića (FOTO)

Zagreb: Obilježena 100. godišnjica humanitarnog djelovanja fra Didaka Buntića
photo: Anadolu Agency
BH Telecom

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) održana je svečana akademija u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije franjevca Didaka Buntića u znak sjećanja na spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjela nagrada „Didak”.

Nagrade su dodijeljene hrvatskoj predsjednici, premijeru, zagrebačkom gradonačelniku i drugim zaslužnim osobama, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, dobitnica nagrade „Didak“ za političko djelovanje, u obraćanju pred prepunim HNK-om istaknula kako je događaj od prije 100 godine zapravo „početak obilježavanja humanosti i zajedništva između hrvatskog naroda u BiH i Hrvatskoj“.

Za fra Didaka Buntića je ustvrdila kako je svojim djelovanjem u jeku Prvog svjetskog rata zadužio Hercegovinu kao svećenik, domoljub, vizionar i kao prijatelj svakom čovjeku.

„Kao vizionar u vrijeme strašne gladi, omogućio je opstanak naroda šaljući djecu u bogatu Slavoniju“, kazala je Grabar-Kitarović ističući kako se radilo o djeci svih vjera i nacionalnosti.

Naglasila je kako se fra Didak zalagao za opismenjavanje stanovništva, posebno djevojčica u Hercegovini, sa sviješću da je to jedini izlazak iz kruga siromaštva.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, također dobitnik nagrade „Didak“ za političko djelovanje, ocijenio je kako je fra Didak simbol osnovne kršćanske poruke o ljudskoj solidarnosti.

„Ne samo da je svojim humanitarnim radom brojne djecu i obitelji spasio od sigurne smrti, nego je sustavno djelovao u cilju zaštite i očuvanja hrvatskoga naroda u BiH“, poručio je Plenković.

Istaknuo je kako će mu nagrada „Didak“ biti poticaj da se zalaže za opstojnost i ravnopravnost hrvatskog naroda te za ostvarenja njegovih prava na cijelom području BiH.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako će se 100. obljetnica Buntićevog djelovanja obilježavati kroz nekoliko mjeseci, sve do rujna ove godine, kada će se u Mostaru održati slična svečana akademija.

Poručio je kako „kroz fra Didaka, koji je spasio preko 15.000 života svih bosanskohercegovačkih naroda, treba gledati sve hercegovačke franjevce“.

Nagradu „Didak“ za promicanje manifestacije „Didakovi dani“ dobio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, za promicanje kulture književnik Miro Gavran, za humanitarni rad Udruga „Fra Mladen Hrkač“, za postignuća na području gospodarstva tvrtka „Rimac automobili“, za znanost Inga Dolić i dr.

Glavni organizator obilježavanja 100. godišnjice i suorganizator manifestacije “Didakovi dani” je provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije, a uz hrvatsku predsjednicu pokrovitelji su član Predsjedništva BiH Dragan Čović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na svečanosti je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, zagrebački muftija Aziz Hasanović te brojni drugi visoki predstavnici političkog i kulturnog života iz Hrvatske i BiH.

Organizatori su istaknuli kako je humanitarno djelovanje Didaka Buntića pokazalo zajedništvo svih hrvatskih krajeva i omogućio preživljavanje tisućama ispaćene i gladne djece iz Hercegovine, Bosne, Istre, Kvarnera, Rijeke, Dalmacije i Slovenskog primorja, zahvaljujući dobroti stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema koji su ih ugostili i prehranili.

Manifestacija „Didakovi dani“ ustanovljena je 2004. godine te se obilježava svake godine dodjelama nagrada „Didak“.

(AA)

Share this post on social media