Abasu Arslanagiću uručen ‘Ključ grada’ Banje Luke

Abasu Arslanagiću uručen 'Ključ grada' Banje Luke
Abasu Arslanagiću uručen 'Ključ grada' Banje Luke - photo: Slobodna Evropa (ilustracija)

Proslavljeni sportista Abas Arslanagić dobitnik je ovogodišnjeg ‘Ključa grada’, najvećeg banjalučkog gradskog priznanja.

Nagrada legendarnom rukometnom golmanu banjalučkog ‘Borca’ i bivše Jugoslavije uručena je večeras na svečanoj akademiji u povodu 22.aprila Dana Grada kao poseban vid priznanja za postignute vrhunske rezultate u oblasti sporta i promociju Banje Luke.

Arslanagićevi najveći sportski uspjesi su osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu i titula šampiona Evrope s banjalučkim ‘Borcem’ 1976. godine. Osim toga, u bogatoj kolekciji medalja ima dvije bronze sa svjetskih prvenstava, a za reprezentaciju Jugoslavije zabilježio je 125 nastupa.

Zahvalivši se na nagradi, koja mu, kako je naveo, mnogo znači, Arslanagić se prisjetio svojim sportskih uspjeha te dodao da je najveći i najljepši dio života proveo u Banjoj Luci, odakle je došao iz rodne Dervente.

Ključ Grada Banja Luka s Poveljom ‘Počasni građanin Grada Banja Luka’, kao posebno priznanje za doprinos u razvoju kulture i izuzetna ostvarenja u oblasti književnosti i prevodilaštva, kao i promociji grada Banje Luke dobio je književnik Kolja Mićević.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je u obraćanju na ovoj svečanosti naveo šta je urađeno u protekloj godini, posebno u infrastrukturi, te istakao da grad mora da živi bezbjedno i slobodno.

Banja Luka 2018.godine su i protesti. Smrt jednog mladića, koja je kao rijetko koji događaj duboko uznemirila grad, podijelila društvo u stavovima i istinama i iznjedrila godinu od nemira, s mnogo otvorenih pitanja. Još čekamo odgovore – rekao je Radojičić.

U Banjoj Luci se, kaže, mora i slaviti i protestvovati, te da se poštuju i zakon i prava.

To je umijeće balansa života u velikoj zajednici – dodao je Radojičić.

U povodu Dana Grada Banje Luke uručene su nagrade, a među dobitnicima je i generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić za, kako je rečeno, izuzetan doprinos u razvoju grada.

Abasu Arslanagiću uručen 'Ključ grada' Banje Luke
Abasu Arslanagiću uručen ‘Ključ grada’ Banje Luke – photo: FENA/Dušica Stanojević

FENA