Građani Breze, Kaknja i Bugojna iftar će dočekivati uz zvuk ramazanskog topa

Građani Breze, Kaknja i Bugojna iftar će dočekivati uz zvuk ramazanskog topa
Građani Breze, Kaknja i Bugojna iftar će dočekivati uz zvuk ramazanskog topa - photo: FENA

Građani Breze, Kaknja i Bugojna ovog će Ramazana iftar dočekivati uz zvuk ramazanskog topa. Tradicija bosanskih čaršija oživljava se u projektu Grada Sarajeva koji traje treću godinu zaredom.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uručio je danas ramazanske topove čestitajući vjernicima početak mjeseca Ramazana, koji se ove godine dočekuje u posebnim okolnostima.

Naš narod cijeni i čuva svoju vjeru, tradiciju i zajedništvo koje je sama srž Bosne i Hercegovine, neovisno od izazova sa kojima se suočava. Tako ćemo i ove godine s radošću dočekati Ramazan – rekao je Skaka.

U Brezi je top postavljen kod džamije u Podgori, jedne od najstarijih u BiH, uz prisustvo načelnika Muniba Zaimovića, te predstavnika Medžlisa IZ.

I načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, zahvalio se Gradu Sarajevu na vrijednosti kojom nadopunjava vjerski život u toj općini. Skaka i Šljivo su prethodno održali sastanak u zgradi Općine.

Posebno je dirljivo bilo obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Kakanj Sulejmana ef. Čelikovića.

Vjernici će od danas imati još jedan medij koji će ih u ovo posebno vrijeme dodatno povezati sa ramazanskim duhom i tradicijom – rekao je ef. Čeliković prilikom primopredaje ispred gradske džamije u Kaknju.

Bugojanci su, kako je rekao načelnik Hasan Ajkunić, danas tokom susreta s delegacijom Grada Sarajeva, počastvovani što je ramazanski top stigao u njihovu čaršiju.

Raduje nas pažnja i veza koju gradimo sa Sarajevom i gradonačelnikom Skakom. Ovo je dobar način da osnažimo našu saradnju i čuvamo tradiciju – rekao je Ajkunić.

Primopredaji ispred džamije Sultan Ahmeda u Bugojnu prisustvovali su glavni imam i najviši vjerski dužnosnici Medžlisa IZ, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Sarajeva.

FENA

Share this post on social media