Danas 28 godina od smrti 12 beba u Banja Luci: Jesu li mogle biti spašene?

Danas 28 godina od smrti 12 beba u Banja Luci: Jesu li mogle biti spašene?
Danas 28 godina od smrti 12 beba u Banja Luci: Jesu li mogle biti spašene?

U Banja Luci će danas biti obilježeno 28 godina od smrti 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka zbog nedostatka kiseonika, najavljeno je iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

U saopštenju je navedeno da će zbog trenutne epidemiološke situacije u RS izazvane virusom korona vijence i cvijeće poližiti samo majke stradalih beba i delegacija ove organizacije.

Bebe su umrle 20. maja 1992., u porodilištu, zbog nedostatka kiseonika, bila je zvanična informacija. Agresija na Bosnu i Hercegovinu uveliko je počela u to vrijeme. Vodile su se žestoke borbe. Vijeće sigurnosti UN-a zabranilo je letove nad Bosnom i Hercegovinom. Avion sa kiseonikom koji je tih dana čekao na aerodromu Batajnica kod Beograda nije dobio dozvolu za let.

Trinaesta beba umrla je 13 godina poslije od posljedica koje su nastupile jer joj na vrijeme nije dat kiseonik, dok je četrnaesta beba preživjela, ali sa teškim fizičkim i mentalnim poremećajima.

Istraga od smrti 12 banjalučkih beba nikada nije provedena do kraja i na pravi način. Sve se glasnije govori, o čemu je Patria pisala u više navrata, da su tadašnje vojne i civilne vlasti u RS na čelu sa haškim osuđenikom Radovanom Karadžićem, namjerno žrtvovale bebe, kako bi podigli borbeni moral kod srpskih vojnika. Bebe su mogle biti spašene.

Milovan Milutinović, bivši načelnik Informativne službe Glavnog štaba Vojske RS u knjizi “Kako sam vodio medijski rat” priznaje saglasnost tadašnjih aktera o tome da „bi umiranje beba i bubrežnih bolesnika zbog nedostatka kiseonika i otopina moglo izazvati pažnju javnosti, eventualne osude i apele za pomoć”.

Akcija „Banjalučke bebe” tekla je paralelno sa probijanjem koridora prema Srbiji: „Stalni vapaji za pomoć ugroženoj djeci i novorođenim bebama snažno su uticali na narastanje borbenog morala i motivisanosti boraca za proboj puta prema Srbiji. Ovakva aktivnost i neprekidan uticaj na svijest boraca rezultirali su veoma brzom i efikasnom vojničkom operacijom „Koridor”, pa se može reći da je takva propagandna aktivnost (smrt 12 beba) snažno motivisala borce da iz dana u dan jurišaju i probijaju put ka matici“, piše Milutinović.

Dok su bebe umirale, snimljena je pjesma i spot „12 zvjezdica“ koji govori o smrti djece. Produkciju je radila TV Banja Luka i BIG radio. Pjesma je svakodnevno više puta emitovana na lokalnim radijskim i TV stanicama. Informacija o umiranju beba također je više puta čitana na lokalnim radiostanicama.

Izvor novinske agencije Patria također tvrdi da je prijedorska bolnica imala kisik koji je mogao spasiti bebe, ali da  nikada nisu dobila dozvolu da kisik pošalje prema Banja Luci.

U tom periodu radio sam u bolnici u Prijedoru. Upozoravao sam da imamo cijeli kamion kisika, i da ga trebamo poslati u Banja Luku, ali mi je naređeno da šutim – kaže ovaj izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti. Dodao je da je kamion sa kisikom ostao neiskorišten još dugu nakon što su bebe stradale.

Kliničko-bolnički centar Banja Luka u to vrijeme pokrivao je osam opština banjalučke regije. Istovremeno, isti centar je u to vrijeme pružao stručnu i pomoć u sanitetskom materijalu bolnicama u susjednoj Hrvatskoj (tadašnji prostor tzv. Republike Srpske Krajine), u Kninu, Glini, Petrovoj Gori.

Patria