FŠCZ donio tri nove naredbe koje se odnose na raspodjelu medicinske opreme

FŠCZ donio tri nove naredbe koje se odnose na raspodjelu medicinske opreme
FŠCZ ukinuo zabranu kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina - photo: FENA

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (Covid-19) Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) je danas donio tri nove naredbe koje se odnose na raspodjelu medicinske i druge opreme.

Naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da izvrši raspodjelu donacije Vlade Republike Slovenije kantonalnim štabovima civilne zaštite.

Donacija u kojoj su deke (928), poljski kreveti (37) i setovi za ručavanje (61) bit će raspoređena svim kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području Federacije BiH, saopćeno je iz FUCZ-a.

Drugom naredbom određeno je FUCZ-u da izvrši raspodjelu i kantonalnim štabovima civilne zaštite dostavi medicinsku zaštitnu opremu i sredstva.

Tu su medicinske troslojne maske (22.700 kom.), zaštitne pamučne maske (31.450 kom.), zaštitna odijela (40.000 kom.), dezinfekcijska sredstva za ruke (11.565 kom./470 ml) i dezinfekcijska sredstva za površine (5.062 kom./750 ml.).

FŠCZ naredio je FUCZ-u da izvrši raspodjelu, odnosno dostavi medicinska sredstva Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (transportni mediji), a ekstrakcijske briseve i transportne medije Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kantonalnoj bolnici Zenica.

Naređeno je da se izvrši raspodjela, odnosno dostavi medicinska sredstva Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (3.000 transportnih medija), Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (960 ekstrakcijskih briseva i 3.000 transportnih medija), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (960 ekstrakcijskih briseva i 3.000 transportnih medija) i Kantonalnoj bolnici Zenica (2.016 ekstrakcijskih briseva i 3.000 transportnih medija), saopćeno je.

FENA