Aleksandar Vučić proglasio pobjedu s dva miliona osvojenih glasova

Aleksandar Vučić proglasio pobjedu s dva miliona osvojenih glasova
Aleksandar Vučić proglasio pobjedu s dva miliona osvojenih glasova - photo: FENA/Tanjug

Srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) proglasio je u nedjelju navečer izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima rekavši da je od oko 3,3 miliona izišlih birača SNS osvojio dva miliona glasova.

Mi u ovom trenutku imamo 63,4 posto osvojenih glasova, a očekujemo više od 64 posto kada stignu glasovi sa Kosova i iz inostranstva“, rekao je Vučić u izbornom štabu naprednjaka.

Stranačkim kolegama poručio je da će, osim marljiva rada, ubuduće morati mijenjati i sami sebe da bi Srbija napredovala u privredi, ekonomiji i politici.

Nikada Srbija nikome toliko povjerenja nije dala kao što ga je dala nama. To je za nas ogromna obveza, a za mene osobno teret od hiljadu kilograma “, rekao je Vučić i obećao da će se “svim srcem, znanjem i energijom” boriti za Srbiju, prenosi Hina.

Izborni prag od tri posto bi, prema sadašnjim preliminarnim rezultatima, prešle su dvije stranke – Socijalistička partija Srbije (SPS), Vučićevog koalicijskog partnera i šefa diplomacije Ivice Dačića, te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksanda Šapića, aktualnog čelnika Novog Beograda.

U parlament bi trebale ući i manjinske partije vojvođanskih Mađara, sandžačkih Bošnjaka te Albanaca sa juga Srbije.

Republička izborna komisija konačne službene rezultate parlamentarnih izbora treba objaviti do četvrtka u 20 sati.

FENA/Agencija DAN