Venecuelanski borbeni avion se ‘opasno’ približio američkom lovcu

Venecuelanski borbeni avion se 'opasno' približio američkom lovcu
Venecuelanski borbeni avion se 'opasno' približio američkom lovcu

Američke vlasti saopćile su u nedjelju da se jedan venecuelanski borbeni avion opasno približio američkom lovcu u međunarodnom zračnom prostoru iznad Kariba i tako ugrozio sigurnost posade američke letjelice, ističući rastuće napetosti između dviju zemalja.

Južna komanda američke vojske navela je da je ovim potezom Venecuele pokazano nesmotreno ponašanje venecuelanskog predsednuka Nicolasa Madura, čija vlada, s druge strane, optužuje Washington za kršenje međunarodnog prava, prenosi AP.

Kako se navodi u saopćenju vojske SAD, američki EP-3 je bio u multinacionalno odobrenoj misiji kada mu se venecuelanski Suhoj SU-30 opasno približio.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes je rekao da je američki avion ušao u venecuelanski zračni prostor bez prethodnog nagovještaja, ugrozivši tako komercijalni avio-saobraćaj sa glavnog aerodroma u zemlji.

Odnosi dvije zemlje su već duže vrijeme veoma zategnuti, jer SAD otvoreno podržava lidera venecuelanske opozicije Juana Guaida, koji želi da Madura svrgne s vlasti.

FENA