Asocijacija bh. malinara najavljuje moguće radikalnije poteze

Asocijacija bh. malinara najavljuje moguće radikalnije poteze

Asocijacija proizvođača malina „Zajedno za BH malinu“ je vrlo aktivna ovih dana. Nakon dobro poznatih problema sa ovogodišnjom otkupnom cijenom, Upravni odbor Asocijacije je na svom posljednjem održanom sastanku donio odluku da, preko svojih udruženja koji su članovi Asocijacije, naredne sezone poduzme određene aktivnosti kako bi se zaštitili proizvođači.

„Jedna od prvih aktivnosti u narednoj sezoni će biti bojkot 4 hladnjače/otkupljivača koji su prošle i ove godine pravili probleme proizvođačima kod otkupa maline. Radi se o 3 hladnjače iz FBiH i 1 iz RS-a, a o kojim otkupljivačima se radi, javnost će na vrijeme biti upoznata“, ističe Edin Mameledžija, predsjednik Asocijacije.

„Osim pomenutih aktivnosti u pripremi je i jedinstven ugovor za sve otkupljivače i proizvođače, gdje bi minimalna otkupna cijena  maline  trebala biti precizirana prije početka berbe,  a u čiju izradu namjeravamo uključiti i Ministarstvo pravde.“

Za sada, malinari svoje zahtjeve pokušavaju realizirati bez mnogo pompe, međutim, ne bude li sluha za rješavanje njihovih problema, vrlo brzo će, kako ističu, sa društvenih mreža i radnih sastanaka preseliti na ulice gdje će  tražiti zaštitu svojih prava.

Mameledžija ističe da je ovogodišnja otkupna cijena maline ponižavajuća, kreirana je mimo realnih tržišnih parametara.

„U prilog tome govore izvozne fakture koje već sada prelaze 2 eura po kg, a osim toga Asocijacija je i u posjedu video snimka na kojem se jedan od hladnjačara hvali kako su ove godine uzeli „dobre pare“ na proizvođačima maline. Sve ovo je nedopustivo, želimo da trud vrijednih proizvođača maline bude adekvatno plaćen, a ne da malinari i malinarstvo bude socijalni slučaj naše države, nismo mi malinari sadili malinu da bi nam je država plačala, mi smo da se iz ovoga posla maknu mešetari koji nanose štetu malinarstvu u BiH i želimo da nam država u tome pomogne. Ukoliko podrška izostane i ukoliko se nešto vrlo brzo ne riješi našu borbu ćemo preseliti na ulice“, rekao je Edin Mameledžija, predsjednik Asocijacije proizvođača maline „Zajedno za BH malinu“.

Asocijacija proizvođača maline „Zajedno za BH malinu“