FOTOGALERIJA: Ljepota horizonta sa Vranice

FOTOGALERIJA: Ljepota horizonta sa Vranice
photo: Ervin Pita

Najviši vrh Zec planine , Smiljeva kosa, na 1.871 metar nadmorske visine,  bila je  cilj nedjeljnog planinarskog pješačenja sa Brusnice.

Predvođeni vodičem Ivanom Žilićem iz HPD “Bjelašnica 1923” sarajevski planinari njih 20 krenuli su sa Brusnice iznad Fojnice  prema najvišem vrhu planine Zec, koja pripada planinskom masivu Vranice.

Izvanredno pogodno vrijeme za pješačenje, toplo sa osvježavajućim vjetrom, bez kiše i sparine, olakšalo je  grupi planinara da laganim hodam uz povremene pauze  zbog branja borovnica, koje su naprosto mamile da  se zastane,  stignu do najvišeg vrha planine Zec.

Trosatno pješačenje do Smiljeve kose uljepšavaju prostrane livade i proplanci,  širina horizonta  ukrašena planinskim masivima vraničkog rejona koga čine planine Bitovnja, Šćit, Pogrelica, Dobruška i Krušićka planina. Tu je i Vitreuša na 1.919 metara nadmorske visine odakle je vidljiv izvor Vrbasa koji se nalazi na 1.715 metara. Na 1.510 metara nadmorske visine izvire rijeke Neretvica, najvažnija pritoka Neretve.

Na livadama ukrašenim cvijećem i obiljem borovnica   planinari susreću  stado ovaca koje mirno pasu, pod budnim okom čobanina i tri psa koji motre sve one koji se približe stadu. U daljini se čuje frula…

A nedaleko od planinarske maršute ka Smiljevoj kosi, na Vrankamenu, u blizini Fratarskih staja i skijališta Brusnica jučer je  služena misa, koja je u prošlosti služila da bi pastiri, koji su tokom ljeta čuvali  stada na planini, imali barem jednom u sezoni priliku za ispovijed i pričest.

I danas prve nedjelje poslije Sv. Ilije, fratri iz Samostana u Fojnici organiziraju hodočašće sa misom na Vrankamenu. Tako je bilo i jučer  gdje su se tradicionalno okupili, u velikom broju, na „čobanskoj misi“  da bi slavili Sv. Iliju župljani koji pripadaju Fojničkom distriktu, Uskoplje, Brestovsko, Bugojno i Busovača, ali i župljani koji su u blizini Fojnice, Gromljak, Kiseljak, Kreševo…

Sve to učinilo nedjelju na Vranici izuzetno posjećenom. Planinari, vjernici,  berači borovnica i oni koji imaju vikendice na području Brusnice, jučer su uživali u ljepoti  i darovima prirode, što ilustriraju fotografije koje je jučer tokom uspona na Smiljevu kosu snimio planinar Irvin Pita.

FENA

Share this post on social media