VIJEĆE ZA ŠTAMPU: Diskusija o transparentnosti medijskog vlasništva

VIJEĆE ZA ŠTAMPU: Diskusija o transparentnosti medijskog vlasništva

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizuje danas u hotelu Bristol u Sarajevu diskusiju pod nazivom ‘Transparentnost medijskog vlasništva u BiH’ koja će se održati u okviru projekta ‘Mediji i javni ugled’.

Fokus grupa se realizira u okviru projekta ‘Mediji i javni ugled’, koji provodi Konzorcij od četiri organizacije u BiH, uz podršku EU izaslanstva u BiH: Vijeće za štampu u BiH, Media centar, JaBiHuEU i Udruženje BH novinari.

Diskusiji će prisustvovati novinari, medijski stručnjaci, predstavnici institucija vlasti i akademske zajednice.

Cilj je fokus grupe da urednici, novinari, predstavnici akademske zajednice i institucija vlasti kroz diskusiju identificiraju probleme koji postoje zbog nepostojanja zakona o transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH, te da daju svoje odgovore na pitanja koja bi mogla dovesti do mogućih rješenja ovog problema.

Projekt ‘Mediji i javni ugled’ je usmjeren na pripremu zakonskog okvira za regulaciju transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH. Ove oblasti su od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprječavanje pritisaka na medije i novinare, a motivirani su političkim i financijskim razlozima.

Diskusija će započeti u 11.30 sati.

FENA/Agencija DAN