Borbeni avioni koji su zaprijetili iranskom su američki, poletjeli iz Sirije

Borbeni avioni koji su zaprijetili iranskom su američki, poletjeli iz Sirije
Borbeni avioni koji su zaprijetili iranskom su američki, poletjeli iz Sirije
BH Telecom

Stalna iranska misija pri Ujedinjenim narodima uložit će protest Vijeću sigurnosti UN-a i generalnom sekretaru UN-a Antonio Guterres zbog američkih vojnih aviona koji su zaprijetili iranskom putničkom avionu u sirijskom zračnom prostoru.

Putnički avion Mahan Air letio je u četvrtak navečer prema Bejrutu, kada su mu zaprijetila dva američka vojna aviona, koja su se ‘opasno približila’.

Pilot iranskog aviona kaže da, kada da su kada je kontaktirao pilote borbenih aviona i zamolio ih da drže distancu, oni rekli da su američki.

Kada je iranski avion sletio u  Bejrut, neki od njegovih putnika odmah su odvezeni u bolnicu, prenosi IRNA.

Sirijska službena novinska agencija SANA također je rekla da su borbeni avioni američki i da su poletjeli iz zračne baze u Siriji.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi rekao je da su u toku istrage o ovom incidentu.

Mousavi je rekao da će Iran, nakon kompletiranja informacija o incidentu, poduzeti potrebne političke i pravne mjere u tom pogledu.

Također je rekao da je stalni ambasador Irana pri Ujedinjenim narodima Majid Takht-e Ravanchi razgovarao s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, ističući da bi se u slučaju bilo kakvog incidenta s iranskim putničkim avionom na povratku kući,  Sjedinjene Države  bile odgovorne.

FENA

Share this post on social media