Vijeće za nacionalnu sigurnost RH jučer razmatralo položaj Hrvata u BiH

Vijeće za nacionalnu sigurnost RH jučer razmatralo položaj Hrvata u BiH
Vijeće za nacionalnu sigurnost RH jučer razmatralo položaj Hrvata u BiH - photo: FENA

Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske raspravljalo je jučer o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a po riječima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, oko te teme vlada potpuno suglasje.

Ako postoji i jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika Republike i predsjednika Vlade to je tema jačanje položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Znamo da je njihov položaj u određenim situacijama drukčiji od onoga što je i slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“, izjavio je Plenković nakon sjednice.

Dodao je kako posebno zabrinjava problem načina izbora člana Predsjedništva BiH, navela je Hina.

Sve skupa posebno nas zabrinjava, i tu smo vrlo jasno artikulirali naš stav, problem izbora člana Predsjedništva BiH, koji bi trebao biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda. I s te strane, ova praksa koja se najedanput počela događati 2006. godine za nas je nešto što smatramo da nije dobro, ni korisno, ni funkcionalno za koheziju unutar BiH. I zbog toga tu imamo jedinstven stav“, istaknuo je.

Vijeće za nacionalnu sigurnost razmatralo je i napad na policajce vatrenim oružjem na Markovom trgu te je postignuto suglasje svih sudionika da je taj napad ima obilježja terorizma.

Raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu. Osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada. Konstatirano je, i to konsenzusom, da je riječ o djelu s obilježjima terorizma. Dakle, vrlo jednoglasan zaključak. Raspravljene su mjere koje treba poduzeti za smanjivanje radikalizacije u društvu“, rekao je Plenković.

FENA