Erdoğan: Daj bože da nas EU ne primi, olakšaće nam posao

Erdoğan: Daj bože da nas EU ne primi, olakšaće nam posao
photo: Getty

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je danas da bi bilo lakše kada bi EU odbacila kandidaturu Turske za članstvo jer bi time Ankari, kako navodi, “olakšala posao”, a ujedno je nagovijestio mogućnost da njegova zemlja održi i referendum o daljnjim pregovorima o članstvu.

– Šta? Ako na referendumu 16. aprila bude više pozitivnih glasova, neće nas primiti u EU? O, kada bi samo donijeli takvu odluku! Olakšali bi nam posao – rekao je Erdoğan na skupu u Antaliji, prenosi AFP.

Erdoğan je, također, rekao da bi Turska, poslije glasanja o proširenju predsjedničkih ovlaštenja 16. aprila, mogla održati i referendum o nastavku pregovora o pristupanju EU, navodi Reuters.

Turski predsjednik je istakao da će “16. april biti prelomna tačka” za odnose EU i Turske ukoliko prevagnu pozitivni glasovi.

– Stavićemo taj biznis (EU i Turske) na sto, jer Turska nije ničiji žrtveni jarac – poručio je Erdogan, nagovijestivši da bi Ankara mogla preispitati svoje odnose s Briselom.

Turska i Evropa su u ljutom sporu nakon što su Njemačka i Holandija spriječile turske ministre da provode kampanju među turskim zajednicama u tim zemljama radi osiguravanja podrške Erdoğanu na predstojećem referendumu u proširenju ovlaštenja turskog predsjednika.

Međutim, i pored izuzetno napetih odnosa s Briselom, nijedan lider EU nije otvoreno rekao da bi prevaga glasova u korist proširenja Erdoganovih ovlaštenja nagovijestila kraj već očajničkih nastojanja Turske da se pridruži tom bloku, napominje francuska agencija.

FENA