Cazin se pripremio na vrijeme: Zaraženih nema, ali je dvorana pretvorena u izolatorij

Cazin se pripremio na vrijeme: Zaraženih nema, ali je dvorana pretvorena u izolatorij
Cazin se pripremio na vrijeme: Zaraženih nema, ali je dvorana pretvorena u izolatorij - photo: Patria

Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije corona virusom u Gradu Cazinu krenula je daleko ranije od svih ostalih u okruženju. Zbog izloženosti samoj granici s EU i velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području Zapadne Evrope, Krizni štab je formiran prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju.

Više od tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaseok, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od 24 sata u cazinskoj sportskoj dvorani je napravljen izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja, javlja cazin.net

Iako u ovom krajiškom gradu nema ni jedan registriran slučaj zaraženih koronavirusom, ali je samoizolacija naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali. Možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati“, kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbjeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinski osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

Patria