VIDEO: Izetbegović: Duh ZAVNOBiH-a je itekako živ i živjet će zauvijek

BH Telecom

Svečani prijem u sjedištu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu priređen je večeras za brojne zvanice povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Goste je primio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dok druga dva člana Predsjedništva, Dragan Čović i Mladen Ivanić, nisu prisustvovali ovom događaju.

Državni praznik Izetbegoviću su čestitale zvanice svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici političkih partija, brojnih akademskih i drugih institucija, vjerskih institucija, preduzeća, obrazovnih ustanova, diplomatskog kora i mnogi drugi gosti.

Izetbegović je u svom obraćanju čestitao Dan državnosti gostima i svim građanima Bosne i Hercegovine. Poručio je građanima da se ne obeshrabruju krizama “u koje nas povremeno guraju”.

–  Sve te probleme i teškoće zajedno ćemo nadvladavati kao što smo i svaki put do sada. Mi koji nastojimo očuvati pluralistički i tolerantni duh bh. države i društva nikada nećemo dozvoliti da ideja Bosne i Hercegovine, zajedništva i ravnopravnosti, bude poražena. Kao i uvijek do sada, istrajat ćemo u naporima da prevaziđemo podjele i nastavimo graditi inkluzivno, otvoreno, pravedno i tolerantno društvo i državu u kojima će naše različitosti i naš pluralizam biti izvor prosperiteta, pokretač saradnje i most koji spaja sve naše narode i građane. Zato podignimo čela. I budimo ponosni na svoju državu. Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina. I ona će živjeti dok u njoj žive naši potomci. I uživati svijetlu budućnost – rekao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da će duh ZAVNOBiH-a zauvijek živjeti u BiH kao što je i danas itekako živ u srcima ogromne mase dobronamjernih ljudi.

– Mi ćemo uvijek iznova obnavljati i jačati vrijednosti ZAVNOBiH-a. To je naša svakodnevica. Mi nikada nismo drugačije ni živjeli. Bosanski čovjek ne umije da mrzi. Naši ljudi ne prihvataju mržnju. To nije prirodno stanje njihovog duha i bića – kazao je također Izetbegović.

Bez obzira na sve otopre i krize, BiH se sporo ali sigurno kreće u pravom smjeru, ka cilju zacrtanom 25. novembra 1943. godine. Bosna i Hercegovina postepeno i zajedno se gradi kao sigurna i prosperitetna država u kojoj se poštuju ljudska i svaka druga prava, snažno usmjerena ka integraciji u Evropsku uniju i NATO.

– Fašizam svoje lice pokazuje u svemu. I zato je potrebno da se danas svi kao užeta prihvatimo ideje ZAVNOBiH-a, jedine istinske ideje za koju se trebamo boriti. Mir, prijateljstvo s komšijama, borba protiv svakog zla. Na svima nama je da se za takvu BiH u budućnosti borimo još jače, da svim građanima ove zemlje osiguramo jasnu perspektivu i vratimo dostojanstvo koje zaslužuju – riječi su Bakira Izetbegovića.

On se u ovom obraćanju osvrnuo i na činjenicu da se ovogodišnji Dan državnosti obilježava u okolnostima okončanja rada Haškog tribunala te je naglasio dvostruku važnost tog suda za stablizaciju mira, oporavak bh. društva i uspješno kretanje BiH na evropskom putu.

– Haški tribunal je institucija Ujedinjenih nacija. On predstavlja Ujedinjene nacije, a time i čitav civilizirani svijet. I naša je državna obaveza prihvatanje i poštivanje njegovih odluka. Njegova je ključna vrijednost u pravosudnoj usmjerenosti na individualnu odgovornost u događajima i zbivanjima kod kojih se lako podliježe iskušenju da se individualna odgovornost zanemari na račun etničkog ili nekog nekog drugog kolektiviteta i da se odgovornost pojedinca zamijeni kolektivnom krivicom. Zato je uznemiravajuće osporavanje presuda Haškog tribunala od onih koji se usuđuju poistovjetiti cijeli narod s pojedincima osuđenim za najteže zločine, počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, proglašavajući presuđene zločince nacionalnim herojima. Takvi prelaze s druge strane moralnih normi i pravnih kriterija i njihovi istupi – u kojima nema nimalo suosjećanja za žrtve zločina, ali ni odgovornosti prema vlastitom narodu – svjedočanstva su dvostrukog poraza ljudskosti – kazao je Izetbegović.

Premda su presude Haškog tribunala daleko od potpunog udovoljavanja pravdi za sve počinjene zločine i nepravde, dodao je, ima razloga za ohrabrenje njegovim učincima i  računanje na oslobađajući odnos prema prošlosti te gradnju zajedničkog odnosa prema budućnosti BiH.

Izetbegović je, kaže, siguran da su pravda i svijet, odnosno njihova najtješnja veza, uprkos svim iskušenjima i razočarenjima, životno opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine, većine pripadnika svakog bosanskohercegovačkog naroda.

– U Bosni i Hercegovini se uvijek vjerovalo i vjeruje se i dan danas da svijet bez pravde ne zaslužuje da postoji. To je konstanta njezine tradicije, kulture i opstojnosti. To je, siguran sam, i jamstvo njezine evropske budućnosti, način i zalog njezine trajne povezanosti sa svijetom. Bez obzira na sve, nastavit ćemo insistirati na pravdi i istinoljubivosti – poruka je člana Predsjedništva BiH.

Izuzetno važna konstanta u historiji bosanskohercegovačkog društva, istaknuo je dalje Izetbegović, jeste  tradicija kulturnog, etničkog i religijskog pluralizma te raznolikosti istkane kroz hiljadugodišnji suživot, toleranciju i poštivanje među građanima bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost.

Bosna i Hercegovina i njeni građani i narodi su kroz cijelu historiju plaćali visoku cijenu da odbrane i očuvaju taj jedinstveni bosanskohercegovački pluralizam i raznolikost, podsjeća Izetbegović.

– I bez obzira na tu visoku cijenu, nikada nisu odustali od toga. I siguran sam da nikada i neće jer bi time odustali od bića ove zemlje, od pozitivnog veziva koje njenu kompleksnu strukturu vijekovima drži na okupu.Ta ideja Bosne i Hercegovine je danas, možda više neko ikada prije, pod teškim i kombinovanim udarima iz mnogo pravaca. Napadaju je – i napadaju one koji je brane – oni koji se te ideje boje. Napadaju je one snage koje vjeruju da budućnost leži u dezintegraciji, izolaciji i isključivosti. Napadaju je oni koji žele da izazivaju, šire i produbljuju etničke i vjerske razdore i sukobe. Napadaju je zato jer je ta ideja u svojoj biti antifašistička. Zato jer je ona inkluzivna, integracijska i progresivna – rekao je na svečanom prijemu povodom Dana državnosti član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uz poruku da će duh ZAVNOBiH-a živjeti zauvijek.

Dan državnosti utemeljen je u događaju koji se zbio prije 74 godine, u vrijeme Drugog svjetskog rata, najstrašnijeg rata koji je svijet do tada vidio. Bio je to sveopšti ratni sukob u kojem je Bosna i Hercegovina bila poprište najžešćih i najdugotrajnijih bitaka u ovom dijelu Evrope. U suprotstavljanju fašističkim silama zla, nasilja i nepravde, i u borbi za slobodu, zajedništvo i ravnopravnost, narodi i građani Bosne i Hercegovine podnijeli su ogromne žrtve i platili visoku cijenu. Ta borba naroda i građana Bosne i Hercegovine za pravdu i slobodu dobila je svoj temeljni institucionalni izraz 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu, odnosno Varcar-Vakufu, donošenjem Rezolucije Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, najvišeg državnog organa antifašističke borbe i nosioca bosanskohercegovačke državnosti. Po završetku tog rata, Bosna i Hercegovina je postala ravnopravna članica jugoslavenske državne zajednice, podsjetio je  Izetbegović.

Također je naveo da je nepunih pola stoljeća kasnije, Bosna i Hercegovina  stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država i punopravna članica Ujedinjenih nacija te je nažalost,  ubrzo potom bila izložena agresiji i doživjela sudbinu najveće žrtve u procesu propadanja socijalističkih poredaka u Evropi i nasilnom raspletu jugoslavenske krize.

Nakon četiri godine ratnih razaranja, ljudske patnje i stradanja, politički lideri toga vremena iskazali su  mudrost i hrabrost potpisavši sporazum koji je okončao rat i donio mir u Bosni i Hercegovini, kazao je također.

– Potvrđujući državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i temelje njezine državnosti – u ravnopravnosti svih njenih naroda i građana i u afirmaciji ljudskih prava i suprotstavljanju svim oblicima diskriminicije – taj mirovni sporazum je suštinski potvrdio načela ZAVNOBiH-a i stvorio pretpostavke za reintegraciju bosanskohercegovačkog društva, jačanje institucija države i obnavljanje ratom pokidanih veza među pripadnicima različitih etničkih i vjerskih zajednica koje su građene stoljećima – jedna je od večerašnjih poruka člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

FENA

Share this post on social media