Kina potvrdila 56 smrtnih slučajeva od koronavirusa

Kina potvrdila 56 smrtnih slučajeva od koronavirusa
Kina potvrdila 56 smrtnih slučajeva od koronavirusa

Broj stradalih u Kini od epidemije koronavirusa popeo se na 56, objavili su u nedjelju lokalni mediji.

Tokom protekla 24 sata prijavljeno je 688 novih potvrđenih slučajeva, 1.309 sumnjivih slučajeva i 15 smrtnih slučajeva od bolesti. Situacija sa upalom pluća rezultirala je sa ukupno 56 smrtnih slučajeva, dok se 49 osoba oporavilo, a 2.684 se vode kao sumnjivi pacijenti – objavila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na Nacionalnu zdravstvenu komisiju Kine.

Prema podacima komisije, ukupno je potvrđeno 1.975 slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima su i 324 osobe koje su u kritičnom stanju, prenosi Anadolija.

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća što izaziva ogroman strah u Kini, dok se zemlja priprema za proslavu novogodišnjih praznika.

Komisija je saopštila i da je pronađeno 23.431 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa oboljelima, od kojih je 21.556 pod medicinskim nadzorom.

Pored toga, deset potvrđenih slučajeva prijavljeno je u Hong Kongu i Makauu posebnim administrativnim regijama i Tajvanu. Tačnije zabilježeno je pet slučajeva koronavirusa u Hong Kongu, dva u Makauu i tri u Tajvanu – ističe Xinhua.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

FENA