Trump zaprijetio ‘odmazdom’ demonstrantima zbog rušenja spomenika

Trump zaprijetio 'odmazdom' demonstrantima zbog rušenja spomenika
Trump zaprijetio 'odmazdom' demonstrantima zbog rušenja spomenika

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u je zaprijetio “odmazdom” demonstrantima koji žele srušiti statue istorijskih ličnosti u Washingtonu.

Svake ćemo noći biti sve teži i jači“, rekao je Trump tokom događaja u vijećnici koji je djelomično emitiran na Fox Newsu.

U jednom će trenutku doći do odmazde. Ti ljudi su vandali, ali oni su agitatori, ali stvarno jesu – u izvjesnom smislu teroristi“, rekao je američki predsjednik, prenosi dpa.

Kipove i spomenike s rasističkim naslijeđima srušili su i uništili demonstranti širom SAD-a posljednjih sedmica dok se nacija  obračunava sa svojom rasističkom istorijom nakon smrti Georgea Floyda, crnca, u policijskom pritvoru prošlog mjeseca.

U srijedu je oko 400 vojnika Nacionalne garde aktivirano na zahtjev američke vlade da čuva spomenike u Washingtonu.

U ponedjeljak su  demonstranti pokušali su srušiti kip bivšeg američkog predsjednika Andrewa Jacksona ispred Bijele kuće.

Trump im je zaprijetio sa 10 godina zatvora zbog kršenja Zakona o memoriranju veterana – zakona koji zabranjuje uništavanje statua ili spomenika na saveznom zemljištu.

Jackson, koji je bio dužnost sedmog američkog predsjednika od 1828. do 1836., imao je veze s trgovinom robovima. Proveo je i indijanski Zakon o uklanjanju iz 1830. godine, što je rezultiralo smrću hiljada domorodaca, poznatih kao Trag suze.

FENA