ZLATNI SEPTEMBAR: Informišite se o dječijem raku i pomozite oboljelim mališanima

ZLATNI SEPTEMBAR: Informišite se o dječijem raku i pomozite oboljelim mališanima
ZLATNI SEPTEMBAR: Informišite se o dječijem raku i pomozite oboljelim mališanima

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom „Budi zlatan“.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog septembra i jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu  povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. U mjesecu septembru imali smo mnogo aktivnosti. Posjetili smo Mostar, Tuzlu, Bihać i Zenicu. Željeli smo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod djece koja se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku“, poručuju iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Kampanju su podržale i mnoge javne ličnosti kao što je ambasadorica Udruženja Amra Džeko, Edin Džeko, Jala Brat, Šejla Ramović, Amer Kadić i mnogi drugi.

Zlatni septembar se približava finišu i slijedi događaj u Sarajevu. Infopultovi Udruženja sa zlatnim maskama i zlatnim vrpcama te instalacija zlatnih balona će biti postavljeni danas  od 12 do 17 sati na platou ispred SCC-a i unutar SCC-a, a gdje će građani imati priliku da se informišu o dječijem raku, problemima s kojima se susreću, ali i da kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane zlatne maske pruže podršku djeci oboljeloj od raka.

Stoga pozivamo medije i građane da zajedno s nama pozlate ovaj septembar i pomognu da se glas djece oboljele od raka i njihovih porodica što dalje čuje.

Patria