VIDEO: Zvizdić: BiH radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta

BH Telecom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvuje danas u Budimpešti na 6. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1). 

Na Plenarnoj sesiji Samita NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope predsjedavajući Zvizdić je u svome obraćanju premijerima istaknuo da šesti Samit predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa i siguran put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina aktivno radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta,  jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju. Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u EU i  da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini 2018.godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Govorio je i o procesima vezanim za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo da se radi na implementaciji brojnih reformskih mjera u oblastima porezne politike, unapređenja poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanja konkurentnosti i stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija. Naveo je da su reforme koje se provode već rezultirale pozitivnim pomacima u rastu BDP-a od 3,1% i otvaranju više od  40.000 radnih mjesta, te da su, u posljednih 30 mjeseci, svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini poput izvoza, industrijske proizvodnje i turizma, u porastu.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao prisutne premijere sa turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine, njenim historijskim naslijeđem i prirodnim bogatstvima.

– Drago mi je sa vama podijeliti vijest da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16 posto što nas svrstava među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika – rekao je predsjedavajući Zvizdić. Dodao je da ga raduje činjenica da, pored tradicionalnih gostiju iz evropskih zemalja, sve više građana NR Kine posjećuje Bosnu i Hercegovinu, čiji se broj prema statističkim pokazateljima, udvostučio u posljednih godinu dana.

– Iz tog razloga zadovoljstvo mi je najaviti da će tokom Samita u Budimpešti biti potpisan Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima NR Kine i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam će ovaj Sporazum otvoriti vrata za još veći dolazak kineskih turista  i ojačati i unaprijediti našu privrednu, naučnu i kulturnu saradnju – rekao je predsjedavajući Zvizdić. Naglasio je da smatra izuzetno važnim uspostavljanje direktne avio-linije Peking–Beograd– Sarajevo.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da pored turizma sektori energetike i transporta ostaju prioritetni sektori za BiH kao nosioci potencijala za ulaganja. Naglasio je da se naša država nalazi na 8. mjestu u Evropi po hidropotencijalu, da ima potencijale  u oblasti energije vjetra i značajne rezerve kvalitetnog uglja. Naveo je projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW „Blok 7“ Tuzla koji se razvija u pozitivnom smijeru i za koji će se danas obaviti potpisivanje Ugovora o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke.

– Potpisivanje ovog Ugovora ima višestruk značaj jer, pored činjenice da se radi o najznačajnijoj investiciji u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat simbolizira početak brojnih narednih projekata koje namjeravamo realizirati sa Narodnom Republikom Kinom unutar platforme 16+1 – rekao je predsjedavajući Zvizdić i izrazio poštovanje i zahvalnost  premijeru Keqiangu na izuzetnoj posvećenosti i podršci projektima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo interes Bosne i Hercegovine za izvozom poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te ukazao da je današnje potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji između NR Kine i Vijeća ministara BiH  važan korak ka tom cilju.

– Ovaj Sporazum predstavlja nadogradnju već postojećeg Sporazuma o trgovini i ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine koji smo potpisali 2001. godine. Sporazum o poljoprivrednoj saradnji će inicirati proces intenzivne komunikacije između naših državnih institucija kao i poslovne zajednice, te sam uvjeren i rezultirati privrednim partnerstvima koji će biti od obostranog značaja – rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na kraju svog obraćanja istaknuo da je Bosna i Hercegovina izuzetno zanteresovana da još više unaprijedi postojeće bilateralne i ekonomske odnose sa NR Kinom, kao i  zemljama srednje i istočne Evrope.

On je tom prilikom pozvao prisutne premijere država učesnica Samita 16+1 da posjete BiH, a posebno da u aprilu 2018. godine posjete Mostar gdje će se u sklopu 21. Privrednog sajma u Mostaru, održati „16+1 – Sajam poljoprivredne opreme“. Isto tako, da posjete Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, koji će 2018. godine biti domaćin Treće „16+1 konferencije u oblasti inovacija“, koja će se održati u sklopu Regionalnog foruma inovacija „UNLIMITED”.

FENA

Share this post on social media