KCUS: Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju će dati otkaz ako se Dizdarević vrati

KCUS: Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju će dati otkaz ako se Dizdarević vrati
KCUS: Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju će dati otkaz ako se Dizdarević vrati - photo: ilustracija

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu, privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića do okončanja parničnog postupka koji je u toku.

Ističu da su ljekari i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani Odlukom Općinskog suda u Sarajevu.

Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju rekli su da će svi dati otkaz ako se prof. Dizdarević vrati na posao – navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da su u vrijeme mandata generalnog direktora Farisa Gavrankapetanovića u periodu od 2008. do 2012. izrečene dvije disciplinske i novčane kazne te da je u vrijeme  generalnog direktora Damira Aganovića prof. dr. Kemal Dizdarević dobio otkaz ugovora o radu 29. maja 2014. godine.

U vrijeme direktora prof. dr. Rusmira Mesihovića prof. dr. Kemalu Dizdareviću je na uštrb Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (Klinika je ostala bez opekotinske sale i 21-og kreveta), Upravni odbor KCUS formirao posebnu organizacionu jedinicu koja tada dobija naziv Klinika za neurohirugiju I – što je sve protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, a čime je devastirana Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju – Odjel za opekotine – istakli su iz KCUS-a.

Naglasili su da je posljednji otkaz Ugovora o radu prof. Dizdarević dobio 26. oktobra 2018. godine, a da je osnov za otkaze ugovora o radu kao i disciplinske postupke nesavjesno, neblagovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza kojim su prouzrokovane štetne posljedice po KCUS, zatim povreda medicinske etike, fizički sukobi sa radnim kolegama te rad u privatnoj praksi, ilegalno, bez saglasnosti poslodavca što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, saopćeno je iz KCUS-a.

FENA