Federalna uprava civilne zaštite učestvovala u Srbiji na međunarodnoj vježbi

Federalna uprava civilne zaštite učestvovala u Srbiji na međunarodnoj vježbi
Federalna uprava civilne zaštite učestvovala u Srbiji na međunarodnoj vježbi - photo: FUCZ
BH Telecom

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite učestvovali su na međunarodnoj vježbi upravljanja u vanrednim situacijama, koju je organiziralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije zajedno s Ministarstvom Ruske Federacije za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posljedica prirodnih nesreća. Vježba je održana u Nišu, Aleksincu i Prokuplju.

Federalna uprava civilne zaštite učestvovala je s 35 članova timova za spašavanje na vodi i pod vodom, smanjenje rizika na području hemijskih, bioloških, radioaktivnih i nuklearnih materijala (CBRN) i spašavanja s visina, saopćeno je iz te uprave.

Izvedene su i operacije urbane potrage i spašavanje te odgovora na poplave i hemijske incidente.

Na Međunarodnoj vježbi predstavnici Federalne uprave civilne zaštite iskazali su obučenost, spremnost i opremljenost za odgovore na različite vrste nesreća s ciljem zaštite i spašavanja ljudi i materijalno-tehničkih sredstava.

Na završnoj ceremoniji vježbe iskazano je da je Srbija odlično primila međunarodnu pomoć kao i efikasno organizovala i koordinirala operacijama upravljanja u vanrednim situacijama, uključujući i pomoć međunarodnih timova za odgovor, s ciljem uspostavljanja bolje koordinacije i saradnje  između međunarodnih aktera.

FENA

Share this post on social media