Švicarski glasači jasno odbacili ograničenja slobode kretanja iz EU

Švicarski glasači jasno odbacili ograničenja slobode kretanja iz EU
Švicarski glasači jasno odbacili ograničenja slobode kretanja iz EU

Švicarski glasači, većinom glasova, jučer u odbili pokušaj desničarske stranke da ukine pakt koji omogućava slobodno kretanje ljudi iz Evropske unije, odlučujući se tako za stabilnost u situaciji ekonomske neizvjesnosti izazvane pandemijom koronavirusa.

Švicarska narodna stranka (SVP) insistirala je na referendumu o sporazumu s Evropskom unijom nastojeći suzbiti migracije u zemlji u kojoj stranci čine četvrtinu stanovništva, piše danas Reuters. Ta mjera nije dobila očekivanu podršku jer se 62 posto glasača izjasnilo protiv nje.

Bilateralni put je ispravan za Švicarsku i za Evropsku uniju. Švicarci su danas ponovno potvrdili taj put – kazala je ministrica pravosuđa Karin Keller-Sutter novinarima u Bernu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel napisao je na svom Twitter nalogu da je ovo sjajan dan za odnose između Evropske unije i Švicarske, ocjenjujući da su ovakvim glasanjem Švicarci poslali jasnu poruku da zajedno EU i Švicarska imaju sjajnu budućnost pred sobom.

SVP, najveća stranka u parlamentu, već se dugo trudi vratiti kontrolu nad migracijama, ponavljajući neke argumente političara pro-Brexita koji su korišteni uoči britanskog izlaska iz Evropske unije.

Otprilike dvije trećine od 2,1 miliona stranaca koji su živjeli u Švicarskoj u 2019. godini bili su državljani EU, kao i Islanda, Norveške i Lihtenštajna, država koje su sa Švicarskom članovi Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), dok više od 450.000 Švicaraca živi u EU.

Birači su također odbili vladine namjere za kupovinu novih borbenih aviona po cijeni od šest milijardi švicarskih franaka (6,46 milijardi dolara).

FENA