INFOGRAFIKA – Put Nica Rosberga ka tituli prvaka Formule 1

INFOGRAFIKA - Put Nica Rosberga ka tituli prvaka Formule 1

Osvajanjem drugog mjesta na posljednjoj utrci Formule 1 u Abu Dhabiju vožene u nedjelju, vozač Mercedesa Nico Rosberg postao je 33. Vozač koji je osvojio titulu prvaka Forumule 1, javlja Anadolu Agency (AA).

Nijemac Rosberg, koji je karijeru Formule 1 počeo u timu Williams 2006. godine osvojio je svoju prvu titulu prvaka svijeta.

Iako je pobjedu na stazi “Jas Marina” slavio vozač Mercedesa Luis Hamilton, to nije bilo dovoljno za četvrtu titulu prvaka u karijeri.

Rosberg je treći Nijemac koji se upisao u historiju Formule 1, osim njega to su učinili Michael Schumacher (sedam titula) i Sebastian Vettel (četiri titule).

Uspjeh Rosberga smanjio je razliku između drugoplasirane Njemačke i Velike Britanije koja zahvaljujući talentovanim vozačima slovi za “zemlju sa najviše titula u Formuli 1”. Britanci su osvojili 16 titula, a na trećem mjestu nalaze se Brazilci sa osam titula

Nico, sin finskog vozača Kekea Rosberga svjetskog prvaka iz 1982. godine, rođen je 1985. godine. Mladi Rosberg već kao šestogodišnji dječak pokazao interesovanje za automobilizam.

Profesionalnu karijeru počeo je 2001. godine, a 2002. osvojio je titulu njemačkog prvaka Formule BMW. Samo tri godien kasnije, novi uspjeh je bio tu. Rosberg je 2005. osvojio GP2 šampionat.

Pobjede su mu donijele i ugovor sa timom Williams, potpisanom 2006. godine. Upravo u ovom timu njegov otac osvojio je titulu.

Mladi Nijemac 2008. godine bio je treći u borbi za Veliku nagradu Australije.

Dvije godine kasnije potpisao je za Mercedes u čijem je timu upisao prvu titulu. Tokom 2010. imao je priliku voziti tri sezone sa Michaelom Schumacherom, od kojeg je zasigurno mnogo naučio.

Osvajanjem Velike nagrade Kine, Rosberg je zabilježio prvu pobjedu ovog tipa.

Luis Hamilton 2014. i 2015. godine onemogućio je mladom Rosbergu da osvoji prvu titulu. Rosberg mu to nije zaboravio i iako je Hamilton pobijedio u jučerašnjoj utrci, to nije bilo dovoljno za novu titulu.

Nijemac je tokom četiri sezone u 2016. godini bio prvi, što mu je omogućilo ukupno sedam uzastopnih pobjeda.

Rosberg je tada izjednačio niz od sedam pobjeda koji je 2004. godine ostvario Michael Schumacher. Ispred Rosberga su na toj listi Sebastian Vettel (2013.) i Talijan Alberto Ascari (1952-53.) s devet uzastopnih pobjeda.

Keke i Nico Rosberg drugi su osvajači titule prvaka u historiji Formule jedan koji su bili otac i sin. Prvi su bili Graham i Damon Hill.

(AA)

Share this post on social media