Kineski naučnik najavio rođenje druge genetski obrađene bebe

Kineski naučnik najavio rođenje druge genetski obrađene bebe
Kineski naučnik najavio rođenje druge genetski obrađene bebe

Kineski naučnik koji tvrdi da je razvio prve genetski obrađene bebe saopćio je u srijedu kako je moguće da je druga trudnoća s takvom bebom na putu.

Naučnik, He Jiankui iz Shenzhena, danas je otkrio moguću trudnoću, u svojim prvim javnim komentarima o svom kontroverznom radu na međunarodnoj konferenciji u Hong Kongu.

On tvrdi da je izmijenio DNK dvije djevojčice rođene u ovom mjesecu u pokušaju da ih učini otpornim na virus AIDS-a. Tradicionalni naučnici osudili su eksperiment, a univerziteti i vladine grupe ga istražuju.

Druga potencijalna trudnoća u veoma je ranoj fazi i treba više vremena kako bi se posmatralo da li će potrajati, kazao je He.

Mijenjanje DNK prije ili u vrijeme začeča krajnje je kontroverzo pitanje jer takve promjene mogu postati naslijedne i mogle bi naškoditi drugim genima. Takva praksa zabranjena je u drugim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države, izuzev za laboratorijska istraživanja.

He je branio svoj izbir HIV virusa umjeso fatalnih naslijednih bolesti, kao testnog uzorka za izmjenu strukture gena, i insistirao je da bi novorođene djevojčice mogle imati koristi od toga.

Njima je potrebna ovakva zaštita jer vakcina protiv HIV virusa još nije dostupna – izjavio je He, prenosi Associated Press.

FENA