VIDEO/FOTO: U Novom Travniku održano završno takmičenje Hind 2018

BH Telecom

U Čaršijskoj džamiji u Novom Travniku u nedjelju je uspješno okončano takmičenje HIND 2018 u organizaciji Škole Kur’ana “Ebu Bekr Es-Siddik” Muftijstva travničkog.

U finalni dio takmičenja plasiralo se 34 takmičara od 150 koliko ih je uzelo učešće u kvalifikacijama. Ove godine u okviru takmičenja Hind bilo je pet kategorija: kratke sure (El-Fatiha, El-Ihlas, El-Felek, En-Nas i Ajjetu-l-kursijj) za predškolski uzrast, sura El-Mulk, sura Jasin, sura El-Kehf i Amme džuz.

Komisiju u finalnom djelu takmičenja sačinjavali su: dr. hfz. Fadil Bektaš, predsjednik komisije, te članovi: dr. hfz Sejad-ef. Mekić, hfz. Ibrahim-ef. Bektaš i mr. Aljo-ef. Cikotić.

Prisutnoj djeci, njihovim roditeljima i rodbini, muallimima te drugim mnogobrojnim džematlijama obratio se muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je govorio o vrijednosti učenja Kur’ana i značaju ovog takmičenja. Potom se prisutnima obratio Ibrahim-ef. Ahmetagić šef Odjela za posebne vjerske programe pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U kategoriji kratkih sura najbolji su bili:

Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 60 KM i DVD Kur’an i knjigu Moja prva zbirka dova osvojila je Aganović Esma sa osvojenih 93,16 bodova iz džemata Dolac na Lašvi, MIZ Travnik.
Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 50 KM i DVD Kur’an i knjigu Moja prva zbirka dova osvojila je Mešković Lamija sa osvojenih 92,83 boda iz džemata Lupac, MIZ Vitez.
Treće mjesto i nagradu u iznosu od 40 KM i DVD Kur’an i knjigu Moja prva zbirka dova osvojila je Topoljak Rukajja sa osvojenih 91,16 bodova iz džemata Lupac, MIZ Vitez.

Nagrade za pobjednike u kategoriji kratkih sura uručio je Esad-ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf.

U kategoriji sure El-Mulk najuspješniji takmičari su bili:

Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 100 KM i DVD Kur’an i Tefsir Kur’ana od ibn Kesira osvojio je Mujkanović Ibrahim sa osvojenih 97,83 boda iz džemata Lupac, MIZ Vitez, mualim Almedin-ef. Mešković.
Drugo mjesto i nagradu u iznosu od i 80 KM i DVD Kur’an i zbirku hadisa Rijadus-salihin osvojila je Šipraga Amra sa osvojenih 97 bodova iz džemata Kalibunar, MIZ Travnik, mualim mr. Aljo-ef. Cikotić.
Treće mjesto i nagradu u iznosu od 70 KM i DVD Kur’an i Mushaf-i šerif osvojila je Hadžić Sajra sa osvojenih 96,5 bodova iz džemata Mosor, MIZ Travnik, mualim Ahmed-ef. Šehić.

Direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić uručio je nagrade najboljim u kategoriji sure El-Mulk.

U kategoriji sure Jasin najuspješniji su bili:

Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 120 KM i DVD Kur’an i Tefsir Kur’ana od ibn Kesira osvojio je Šošić Jusuf sa osvojenih 98,6 bodova iz džemata Voljevac, MIZ Gornji Vakuf, mualim Admir-ef. Malanović.
Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 100 KM i DVD Kur’an i zbirku hadisa Rijadus-salihin osvojio je Omeragić Ubejde sa osvojenih 98,56 bodova iz džemata Grad, MIZ Novi Travnik, mualim Salih-ef. Zukić.
Treće mjesto i nagradu u iznosu od 80 KM i DVD Kur’an i Mushaf-i šerif osvojila je Spahić Lamija sa osvojenih 97,83 boda iz džemata Hadži Ali-begova džamija, MIZ Travnik, mualim hfz. Ibrahim-ef. Bektaš.

Nagrade pobjednicima u kategoriji sure Jasin uručio je predsjednik komisije i profesor kiraeta u Elči Ibrahim-pašinoj medresi dr. hfz Fadil Bektaš.

U kategoriji sure El-Kehf bolji od ostalih su bili:

Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 180 KM i DVD Kur’an i Tefsir Kur’ana od ibn Kesira osvojio je Karrache Daoudi sa osvojenih 98 bodova iz džemata Mehurići, MIZ Travnik, mualim Ferhad-ef. Fetić.
Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 160 KM i DVD Kur’an i zbirku hadisa Rijadus-salihin osvojila je Smajić Ajna sa osvojenih 97,33 boda iz džemata Pridvorci, MIZ Gornji Vakuf, muallim Samel-ef. Smajić.
Treće mjesto i nagradu u iznosu od 140 KM i DVD Kur’an i Mushaf-i šerif osvojio je Sarajlić Muhamed sa osvojenih 97 bodova iz džemata Počulica, MIZ Vitez mualim hfz. Salih-ef. Haseljić

Nagrade pobjednicima u kategoriji sure El-Kehf uručio je Ibrahim-ef. Ahmetagić šef Odjela za posebne vjerske programe pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U kategoriji Amme džuza najuspješniji su bili:

Prvo mjesto i nagradu u iznosu od 200 KM i DVD Kur’an i i Tefsir Kur’ana od ibn Kesira osvojio je Jusufović Zejd sa osvjenih 97,83 boda iz džemata Maline, MIZ Travnik, mualim Semir-ef. Šiljak.
Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 180 KM i DVD Kur’an i i zbirku hadisa Rijadus-salihin osvojila je Turčinović Ajla sa osvojenih 97,16 bodova, polaznica Škole Kur’na MIZ Bugojno, muallima hfz. Amela Šehić.
Treće mjesto i nagradu u iznosu od 160 KM i DVD Kur’an DVD Kur’an i Mushaf-i šerif osvojio je Hasičić Ahmed sa osvojenih 95,83 boda iz džemata Pode, MIZ Travnik, mualim Mersudin-ef. Zolota.

Dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički, uručio je nagrade pobjednicima u ovoj kategoriji.

Iz Muftijstva travničkog su iskoristili priliku da se zahvale svima koji su uzeli učešće i pomogli u realizaciji takmičenja Hind 2018, a najuspješnijim takmičarima, njihovim roditeljima i muallimima su uputili iskrene čestitke.

Muftijstvo travničko/Agencija DAN

Share this post on social media