Božinović od sutra najavio ukidanje 14-dnevne izolacije za građane iz BiH

Božinović od sutra najavio ukidanje 14-dnevne izolacije za građane iz BiH
Božinović od sutra najavio ukidanje 14-dnevne izolacije za građane iz BiH

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini, odnosno ukidanje obavezne dvosedmične samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, a odluka bi, kako je rekao, trebala biti donesena već sutra.

A izbori se održavaju u nedjelju 5. jula.

U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU će vjerojatno izaći s preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u RH na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra“, rekao je Božinović, javlja index.hr.

Komentirao je i veći broj oboljelih u Hrvatskoj i eventualne nove mjere.

Više-manje su se sve zemlje otvorile. Gasit ćemo žarišta gdje se pojave, ali ako imamo lokalna žarišta, ne znači da se mjere trebaju primjenjivati na području cijele zemlje. Cilj je da se donose izbalansirane mjere, vjerujem da ćemo opet pokazati da smo među najboljima. Ovo nije švedski model, drastične su razlike u rezultatima između Hrvatske i Švedske. Nema podataka da postoje teže kliničke slike, niti je itko na respiratoru u Hrvatskoj“, rekao je Božinović.

Inače odluka o obaveznoj 14-dnevnoj izolaciji uvedena je 25. juna, a takva odluka Hrvatske je naišla na velike kritike građana BiH.

Posebno su bili ljuti građani BiH sa dvojnim državljanstvom jer se odluka i na njih odnosila.

Patria