Reisu-l-ulema Kavazović ispratio prvu grupu budućih hadžija za Medinu

Reisu-l-ulema Kavazović ispratio prvu grupu budućih hadžija za Medinu
Reisu-l-ulema Kavazović ispratio prvu grupu budućih hadžija za Medinu - photo: FENA/MINA

Avion s prvom grupom hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je poletio s Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu.

Polasku je prethodilo okupljanje u džamiji “Kralj Fahd” u Sarajevu, gdje je zajedničku ikrar dovu proučio izaslanik sarajevskog muftije dr. Abdulgafar ef. Velić.

Zajedničkoj ikrar dovi za prvu grupu ovogodišnjih hadžija prisustvovao je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Došao sam da s vama podijelim nekoliko trenutaka pred vaš odlazak, da vam zaželim hairli put na najsvetija mjesta, u našu Medinu i Mekku, moleći Dragog Boga da vam ukabuli vaš nijjet. Ono što je za vas važno, pored vašeg nijjeta, jeste i sabur. Na svakom putu moramo biti spremni da podnesemo određene napore. Takav je i hadž. Hadž je napor i tu je potrebna ta unutarnja borba, kako sa samim sobom, tako i sa šejtanom. Bit će potrebno da se saburom naoružate i da ovaj put podnesete kao pravi vjernici. Islamska zajednica, Ured za hadž i umru i cijela vodička služba potrudit će se da vam ovaj put što više olakša – rekao je Kavazović.

Reisu-l-ulema je pozvao buduće hadžije da svojim ponašanjem na svakom koraku pokažu, prije svega, skrušenost, da se posvete ibadetu i da prezentiraju islam onako kako je to činio i “naš Poslanik i kako to od nas traži naš Gospodar”.

Uime cijele zajednice muslimana u Bosni želim vam sretan put, da Allah, dž.š. ukabuli vaš nijjet i vaše ibadete i da nam se vratite sretni i zadovoljni – poručio je budućim hadžijama reisu-l-ulema Kavazović.

Iz Sarajeva će danas ka Medini poletjeti još dva aviona s hadžijama iz Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

Ostale hadžije iz BiH će put svetih mjesta krenuti prema ranije utvrđenom rasporedu letova.

FENA

Share this post on social media