Hodočasnici sutra borave na Brdu Milostii, na Arefatu

Hodočasnici sutra borave na Brdu Milostii, na Arefatu
Hodočasnici sutra borave na Brdu Milostii, na Arefatu

Oko hiljadu hodočasnika, sutra će boraviti na Brdu Milosti, na Arefatu u Mekki.

Zbog pandemije virusa korona ove godine, po odluci Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, hadž će obaviti oko hiljadu vjernika koji već borave u Kraljevini, a među njima su i državljani BiH.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata).

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 09. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na tom mjestu.

Na Brdu Milosti (Džebelu’r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed a.s.

Prema Takvimu Islamske zajednice prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1441. hidžretske godine je u petak, 31. jula 2020. godine.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje žrtvovanje kurbana i hadž.

Žrtvovanje kurbana je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima a.s. i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama.

Dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Hadž je stroga obaveza i svaki musliman koji je u mogućnosti dužan je obaviti hadž.

Kurban bajram traje četiri dana.

FENA