Loš kvalitet vode s lokalnih vodovoda u selima gornjovakufske općine

Loš kvalitet vode s lokalnih vodovoda u selima gornjovakufske općine
Loš kvalitet vode s lokalnih vodovoda u selima gornjovakufske općine
BH Telecom

Svi uzorci vode s gradskog vodovoda u 2018. bili su u potpunosti ispravni, za razliku od analiziranih uzoraka s većine lokalnih vodovoda, koji nisu pod kontrolom JKP “Vodovod i kanalizacija“.

Ovo je istaknuto na sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje, tokom rasprave vođene o temi vodosnabdjevanja na teritoriji te općine.

Naime, analiza vode s 24 izvora u devet mjesnih zajednica, potvrdila je da su uzorci sa sedam mjesta zdravstveno ispravni, dok uzorci s preostalih sedamnaest mjesta ne zadovoljavaju u potpunosti propisane uvjete zdravstvene ispravnosti vode za piće.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje je osigurala sredstva za analizu vode iz vodovoda, koji nisu u nadležnosti komunalnog preduzeća. O dobijenim rezultatima već se razgovaralo na sastanku predstavnika lokalne zajednice, mjesnih područja u kojima je vršena mikrobiološka i fizičko-hemijska analiza vode, i Epidemiološke službe ‘Doma zdravlja’ – kazao je načelnik toga grada Sead Čaušević.

Dodaje da su doneseni određeni zaključci, koje bi trebalo realizirati u narednom periodu, radi poboljšanja ispravnosti i kvalitete vode koju stanovništvo nekih dijelova grada koristi s lokalnih vodovoda.

Jedino ispravno i zakonsko rješenje je da se svi veći vodovodi na teritoriji općine predaju na upravljanje i korištenje preduzeću ‘Vodovod i kanalizacija’, kako bi se osigurale dovoljne količine i odgovarajući kvalitet vode za piće, te sanacija postojećih vodnih objekata – naglasio je načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Također, mjesne zajednice koje su vlasnici vodnih objekata dužne su samostalno, ili uz tehničku pomoć JKP „Vodovod i kanalizacija“ ubuduće provoditi neophodne mjere, kako bi se popravilo stanje vode u lokalnim vodovodima.

FENA

Share this post on social media