“Prevaranti dolaze na vrata” u Zenici, Vitez, Travniku Sarajevu…

"Prevaranti dolaze na vrata" u Zenici, Vitez, Travniku Sarajevu...

Teško je povjerovati do koje mjere, sa jedne strane, ide “mašta” autora lažnih vijesti, a sa druge strane i naivnost onih koji vjeruju svemu što ugledaju na internetu.

Koliko puta ste na Facebook mrežu ugledali kako vam prijatelji dijele objave tipa “Pošto smo dokazali da ne lažemo pripremili smo novu nagradnu igru u kojoj poklanjamo novi Mercedes…” ili neki od skupljih proizvoda. Djeluje kao naivna šala, ali sve češće se upozorava da onima koji povjeruju i “lajkaju”, te podijele ovu objavu, u inbox se jave organizatori “nagradne igre” tražeći od njih fotografije ličnog dokumenta, JMBG, broj mobitela i druge podatke koji se lako mogu iskoristiti u kriminalne svrhe.

Jedni tim prevarama stvaraju Facebook stranice sa velikim brojem “lajkova” kojima naknadno promijene ime i prodaju ih zainteresovanima, a druge interesuju isključivo lični podaci radi njihove zloupotrebe.

Posljednji slučaj već nekoliko dana kruži Facebook-om, a trenutno ga najčešće dijele stanovnici Sarajeva, Viteza, Zenice i Travnika:

Na fotografiji su glumci Joe Pesci i Daniel Stern, a fotografiju je na svome Facebook profilu objavio Stern još 2015. godine. Ovaj glumački par je ostavio veliki trag uveseljavajući publiku u serijalu filmova “Sam u kući” koji se svake godine emituju na brojnim TV kanalima.

Joe Pesci i Daniel Stern
Joe Pesci i Daniel Stern

Ovo je samo jedan primjer naivnosti velikog broja korisnika sa ovih prostora koji, u namjeri da “upozore” sugrađane” dijele ovakve i slične objave. Socijalne mreže sa sobom donose mnogobrojne koristi, ali i ovakve pojave, pa prije dijeljenja i davanja vaših ličnih podataka dobro razmislite šta radite.

Agencija DAN