Dr. Amra Šakušić jedna od dobitnica nagrade Medis 2018

Dr. Amra Šakušić jedna od dobitnica nagrade Medis 2018
Dr. Amra Šakušić jedna od dobitnica nagrade Medis 2018

Specijalizantica intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, dr. Amra Šakušić, jedna je od dobitnica prestižne Međunarodne nagrade za medicinska istraživanja – Medis 2018.

Na svečanoj ceremoniji održanoj sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo, Šakušić je dobila nagradu u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije za višegodišnje ispitivanje 103.255 pacijenata i otkriće pojave kognitivnog poremećaja i povišenog nivoa amonijaka u krvi kod pacijenata koji su liječeni i primali terapiju u jedinicama intenzivne njege.

Pored te, nagrade za izuzetna klinička dostignuća ljekara i farmaceuta srednje i jugoistočne Evrope dodijeljene su i u oblastima gastroenterologije, ginekologije, farmacije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (sa alergologijom) i reumatologije.

U konkurenciji su se nalazila istraživanja iz: Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a međunarodni žiri pod vodstvom uglednog slovenskog reumatologa, prof. dr. Matije Tomšiča, izabrao je pobjednike u nekoliko kategorija.

U kategoriji neurologija pobjednik je dr. Dejan Georgiev, Univerzitetski klinički centar Ljubljana, u katergoriji farmacija: doc. dr. Marin Jukić, Fakultet za farmaciju Univerziteta u Beogradu, kategoriji oftalmologija: Ivan Škegro, Klinički bolnički centar Zagreb, kategoriji pedijatrija: doc. dr. Mario Ćuk, Klinički bolnički centar Zagreb.

U kategoriji pulmologija i alergologija pobjednici su: prof. dr. Vesna Grivčeva-Panovska, Univerzitetska dermatološka klinika u Skoplju i dr. Zsófia Lázár, Univerzitet Semmelweis Budimpešta, kategoriji reumatologija: prof. dr. Péter Vince Bálint, Nacionalni institut za reumatologiju i fizioterapiju u Budimpešti, kategoriji ginekologija: dr. Miro Šimun Alebić, Rodilište i poliklinika Podobnik u Zagrebu te kategoriji gastroenterologija: prof. dr. Dino Tarabar, Vojnomedicinska akademija Beograd.

Ove nagrade dokaz su da bez napornog i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Ako želimo obezbijediti svojim pacijentima najbolju moguću njegu, moramo biti uključeni u istraživački rad – istakao je u svom obraćanju predsjednik žirija, prof. dr. Matija Tomšič.

Predsjednik Upravnog odbora Medis d.o.o. Tone Strnad, kazao je da Medis nagrađuje odlične pojedince koji svojim naučnoistraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatog u medicini i farmaciji.

Nakon 25 godina uspješnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno izvrsnih istraživačkih priča koje pišu ljekari i farmaceuti. Njihova naučna dostignuća su vrlo priznata i cijenjena u inostranstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Zbog toga se nadamo da će im ove nagrade dati dodatni  podstrek za rad – naveo je Strnad.

Publiku u sarajevskom Narodnom pozorištu pozdravio je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Miloš Trifković. Istaknuo je da je istraživački rad motor novog znanja i jedan od važnijih faktora razvojno usmjerenog društva kojeg u BiH još uvijek nema dovoljno i zbog toga je dodjelu nagrada za naučnoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobro došao podsticaj nauci.

Za nagradu su ove godine konkurisali ljekari i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom uticaja 1,5. Na ovogodišnji međunarodni konkurs svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 ljekara i farmaceuta srednje i jugoistočne Evrope sa istraživačkim radovima koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet terapijskih područja. Medis nagrade su tokom pet godina postale sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope, saopćili su organizatori.

FENA

Share this post on social media