Starješina vatrogasne jedinice Banja Luka nezakonito prodavao vodu

Starješina vatrogasne jedinice Banja Luka nezakonito prodavao vodu

Banjalučka policija dostavila je danas Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv Ž.V. (1953) iz Banje i Ž.K.(1954) iz Banja Luke. 

Ž.V. se sumnjiči da je od 2003. do 2015. godine, obavljajući poslove starješine profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice u Banjoj Luci, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja i bez odobrenja nadležnog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, vršio prodaju vode građanima u naseljima koja su imala problema s vodosnadbjevanjem, kao i drugim pravnim osobama, iako nije imao nikakva ovlaštenja za prodaju vode.

Također, u namjeri prikrivanja nezakonitih radnji, pomenuti je uništio finansijsku dokumentaciju o uplati vode, a nezakonitom prodajom vode pribavio sebi imovinsku korist u iznosu od oko 363.800 KM, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Ž.K. se sumnjiči da je obavljajući poslove šefa Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice propustio dužnost nadzora i kontrole nad radom starješine profesionalne vatrogasne jedinice, Ž.V., čime je i nastupila šteta budžetu Grada Banja Luka.

Ovim osobama stavlja se na teret da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

FENA

Share this post on social media