Predsjednik EP Sassoli: Dopustiti ulazak država Zapadnog Balkana u EU

Predsjednik EP Sassoli: Dopustiti ulazak država Zapadnog Balkana u EU
Predsjednik EP Sassoli: Dopustiti ulazak država Zapadnog Balkana u EU

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli pozvao je da se dopusti državama Zapadnog Balkana ulazak u Evropsku uniju (EU), nazivajući proširenje pozitivnim projektom za mir i prosperitet.

Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent“, rekao je u nedjelju Sassoli.

Tempo će, kako je dodao, ovisiti o ispunjavanju pristupnih kriterija.

Reforme još trebaju biti provedene u svakoj od ovih zemalja. Međutim, Evropska unija također mora održati svoja obećanja i prepoznati napredak“, naglasio je Sassoli.

Uz Srbiju i Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana uključuju Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo.

EU već vodi pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom, dok su Albanija i Sjeverna Makedonija službeni kandidati. Bosna i Hercegovina i Kosovo se smatraju potencijalnim kandidatima za članstvo.

Krajem prošle godine Češka i Slovačka su blokirale usvajanje važnog teksta zaključaka o napretku u procesu proširenja EU.

Prije toga, Bugarska je stavila veto na početak pregovora o pridruživanju EU sa Sjevernom Makedonijom zbog spora koji je proizašao uz njihove zajedničke historije.

EU na ovaj način žele izbjeći ruski, kineski i turski utjecaj.

Patria